Odgovara:
Silvija Havrle, dr.vet.med.,
Pet centar Ulica kralja P. Svačića 61, Osijek

P: Udomili smo malog mačića, koji je narastao do otprilike deset mjeseci. Kao mali je triput piškio na našem bračnom krevetu, potom ništa do prije mjesec dana kad je sistematski počeo piškiti (ne zapišavati) na krevet u kćerinoj sobi, uvijek na istom mjestu, pa smo mu branili ulazak u njenu sobu. Madrac smo ne samo prali, nego i skinuli s njega navlaku i oprali ga kako ne bi ostao miris. Savjetovali su nas da ga kastriramo, što smo prije tri dana i učinili i konačno mu dozvolili da boravi i u toj sobi. Lijepo se oporavlja, jede, ali je danas opet na istom mjestu piškio. Što da radimo? Čemu se može inatiti? Bi li pomogao sprej, čuli smo da postoji. Jako smo ga zavoljeli.

Inače živi u sretnom suživotu s psom (star 18 mjeseci), lijepo se igraju i s te je strane sve u redu. Po noći dođe na naš krevet, mazi se, ali tu više nije piškio. Pomozite! Vesna

O: Mužjaci mačaka spolno sazrijevaju u dobi od 10 do 12 mjeseci kad počinju obilježavati svoj teritorij štrcanjem urina. Nakon kastracije to obično prestaje, ali kroz jedan određeni period dok se spolni hormoni potpuno ne izluče iz organizma.

U vašem slučaju, i to je jedan način obilježavanja, jer ga nešto privlači da na tom mjestu vrši nuždu. Uzrok je teško dokučiti, jer životinje imaju puno razvijeniji njuh od ljudi.

Preporučujemo vam da u trgovinama Pet centra potražite Sprej za odbijanje mačaka i kad to mjesto pošpricate, više neće tamo vršiti nuždu.

OZNAKE: