Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Ponovno vam se javljam, s velikim problemom! Naime, nikako da moje mače nauči na pijesak. Obavlja nuždu na sve strane i nema naviku zakopavanja izmeta, kao da ima pseće gene. Kada se pokaka, samo se makne i ode dalje. Na pijesak neće nikako. Pokušali samo i s kupovnim pijeskom i s običnim, ništa ne pomaže. Već mi cijela veranda, čak i okolica, smrdi na njen izmet. Imali neki način da se nauči ne obavljati nuždu posvuda, pod stolom u lončanici sa cvijećem, u travi? Unaprijed zahvalna, Duška

O: Pokušajte još jednom sagledati "cijelu situaciju" vezano uz obavljanje nužde

Vaše male ljubimice. Sve mlade životinje (mačići i psi) nakon  obroka (10-15 minuta)  obavljaju malu ili veliku nuždu, čemu prethodi mala uznemirenost zbog potrage za "idealnim" mjestom gdje će to obaviti. Posuda za mačji WC se ne smije postaviti u blizini mjesta gdje su zdjelice za hranu i vodu, također ne smije biti postavljena u stanu na mjestu gdje je "velika strka i buka", već na mirnijem mjestu gdje se članovi obitelji manje zadržavaju, a pristup toj mjestu mora biti ljubimcu stalno dostupan. Oprez je potreban kod postavljanja na verandu jer maca može naići i zatvorena vrata, što će je dodatno zbuniti te će nuždu obaviti na nekom drugom, za nju mirnijem i ugodnijem, mjestu.

Mace vole kopati po teglama sa cvijećem i tu obavljati nuždu pa tu zemlju treba pošpricati preparatima koji odbijaju ljubimce. U Pet centru možete pro naći veliki izbor, uz napomenu da se ti praparati moraju aplicirati ili špricati više od tri puta tokom istog dana.

Također, provjerite da li je mačji WC dovoljno velik.

Umjesto pijeska možete koristiti drugi materijal, poput drvenih briketa ili mljevenog kukuruznog klipa.

Kada primjetite da se maca priprema na vršenje nužde, laganim kretnjama i glasom dovedite je do njenog WC te potom uzmite jednu njenu šapicu i s njom dotaknite i prokopajte materijal u WC-u, da bi maca shvatila da tu može zakopati svoj izmet i da to ne predstavlja opasnost ili neugodu.

Tegle sa cvijećem bilo bi poželjno postaviti na drugo mjesto na verandi, koje je manje dostupno ljubimici.

U početku, trebalo bi ostaviti izmet i mokraću u WC-u, da bi macu privukao njen vlastiti miris da obavi nuždu na istom mjestu.

Mačke, također, ne žele obavljati nuždu na odabranom mjestu kada imaju zdravstvenih problema, kao što je upala mokraćnog sistema, šećerna bolest, bol i slično. Jeste li bili kod veterinara na pregledu, odnosno da li maca pokazuje neke znakove u svom uobičajenom ponašanju (npr. više pije vodu, stolica učestala i mekana, mjauče dok vrši nuždu...)? Ako ste primjetili nešto slično navedenom, posjetite veterinara.

OZNAKE: