Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, često kontaktiram sa Vama, kad trebam pomoć, pa to činimi ovaj put. Imamo mačka (star je oko godinu i pol dana) koji ne živi sa nama, već se odcijepio od nas i godinu dana živi pored naše vikednice u Dalm. Zagori. Blizu kuće se skrasio u jednom vrtu. Svaki vikend smo sa njim i hranimo ga jer ima dobar apetit. Međutim, već tri vikenda primjećujem dok jede da "puše kroz nos" (kao da je začepljen) i oko očiju u donjim kapcima vidim gustu sluz (pretpostavljam da je gnojna tekućina). A i nekako je sav usporen; zapravo djeluje mi jako umoran. Htjela bih tom mačku pomoći, pa ako je moguće da budem u njegovoj blizini, da mu dajem nekakve antibiotike kroz hranu da ozdravi.

Ima apetit, lijepo jede. Ne mogu mu više prići kao nekad, ne da se blizu (priroda je učinila svoje) i ne mogu ga odvesti veterinaru, jer se ne da uloviti. Pa Vas molim za savjet - kako mogu pomoći bolesnom mačku, a da mi ne ugine. Štošta nama ljudima nije jasno u tom životinjskom svijetu. Ali ako im možemo pomoći - ukažite mi čime da mu olakšam! Hvala velika i pozdrav iz sunčanog Splita. Lovorka.

O: "Puhanje" kroz nos, je najvjerojatnije otežano disanje kroz nosne prohode, a uzroci mogu biti različite etiologije. Upalne promjene na samoj sluznici nosa (rinitis), anomalije u građi nosnih prohoda, neoplastične tvorbe, strana tijela itd., mogu uzrokovati otežano disanje. Problemi se mogu pojaviti u bilo kojem dijelu dišnog sustava, pa sve do prsnog koša (trauma). Infekcije bakterijama, virusima, gljivicama, su obično ograničene na gornji ili donji dio dišnog sustava, no, kod infekcije virusom iz roda Calicvirus, može nastati i sekundarna upala pluća. Alergeni različitog porijekla (najčešće iz okoline) također mogu uzrokovati probleme sa disanjem, koje najčešće prati kihanje.

Mačje virusne zarazne bolesti kao što su zarazni ronotraheitis, herpes virus, calicivirus infekcija, te bakterijska infekcija klamidijom, najčešće su popraćene otežanim disanjem, te iscjetkom iz nosa i očiju. Neliječene infekcije gornjih dišnih prohoda mogu se komplicirati upalom pluća ili sinusitisom, koji je najčešće bakterijske ili gljivične etiologije.

Oboljenja drugih organskih sustava, pluća, srca, također mogu uzrokovati probleme sa disanjem. Nakupljanje tekućine u grudnom košu ili abdomenu, kao posljedica oboljena jetre, srca ili potencijalnih virusnih oboljenja, očituju se problemima sa disanjem.

Iscjedak koji se nakuplja oko očiju ili nosnih otvora, može se zgrušati, nastati kraste, a otapadanjem istih, mogu nastati teški defekti kože i tkiva.

Suze štite konjunktivu razrjeđivanjem bakterija i njihovim ispiranjem. Suze također sadržavaju enzime i antitijela koja sprječavaju razvoj bakterija. Bistar, bezbojan iscjedak obično ukazuje na fizičku ili alergijsku iritaciju. Iritacija ili infekcija potiču povećano stvaranje zaštitne sluzi. U slučaju ako je prisutna bakterijska infekcija radi se o gnoju, a iscjedak iz oka je žuto-zelen.

Od mnogobrojnih oboljenja očnih spojnica u životinja, najčešće se javlja njihova upala tzv. conjunctivitis, koji može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera. Uzroci su najčešće mehanički podražaj (prašina, vjetar, hladnoća), zatim kemijska sredstva (kiseline i lužine), te biološki čimbenici kao što su razni mikroorganizmi, osobito virusi i bakterije, rjeđe gljivice i neki drugi mikroorganizmi. Osim navedenog, takvo stanje mogu uzrokovati i nedostatak vitamina A i C, alergijske reakcije (osobito alergije na pelud raznih biljaka), a konjunktivitis je često samo jedan od popratnih simptoma nekih zaraznih ili nezaraznih bolesti (zarazni rinotraheitis, influenca, upala pluća, angina itd.). Kao teži oblik javlja se upala očnih spojnica koju prati sluzavo-gnojni iscjedak i pri kojoj je nerijetko promijenjeno i opće stanje životinje (povišena temperatura tijela, slabiji apetit itd.). Najblaži oblik ovog oboljenja je tzv. kataralni konjunktivitis pri kojem upalni proces zahvaća samo površinski sloj sluznice. Na taj način često počinju i drugi puno teži i češći oblici upala očnih spojnica. Sluznice očnih spojnica u ovom slučaju su zažarene i prokvašene, otečene, pojačano je suzenje, a prisutan je i bistro-sluzavi iscjedak. Životinji smeta svjetlost. Bolest može potrajati 2-3 tjedna, a ukoliko se ne liječi, onda može prijeći u tzv. kronični oblik kojeg prate promjene težeg stupnja.

Budući da za upotrebu u veterini za liječenje očiju nije registriran niti jedan preparat, koriste se humani lijekovi u obliku kapi ili masti. Za kapi je karakteristično da se brzo eliminiraju iz oka i lako se primjenjuju kod malih životinja. Kod upale je poremećena barijera krv-očna vodica, pa je smanjen prolazak lijeka i treba produžiti zadržavanje lijeka što se postiže primjenom masti. Kod primjene masti duži je kontakt lijeka i tkiva, manje lijeka ulazi u suznonosni kanal i sigurnija je stabilnost lijeka.

Svakako Vam savjetujem da mačka pokušate uloviti i što prije odvedete veterinaru, kako bi se na osnovu kliničkog pregleda, i drugih dijagnostičkih metoda postavila dijagnoza i odredila adekvatna terapija. Liječenje napamet nema smisla i često pogoršava situaciju. Nakon oporavka savjetujem cijepljenje i redovitu dehelmintizaciju, svaka 3-4 mjeseca.

OZNAKE: