Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U nedjelju ujutro moj je mačak povratio doručak. Otada nije gotovo ništa jeo. U nedjelju je povraćao u više navrata slinu, a onda i žutu tekućinu. Jučer, u ponedjeljak, također nije ništa jeo i povraćao je žutu tekućinu. Vodili smo ga veterinaru gdje je primio infuziju, Reglan i Ringerovu otopinu. Veterinarka je rekla da bi danas trebao jesti, ali nije ništa jeo, osim malo vrhnja koje sam mu ja davala na prst pa je malo polizao i tako u nekoliko navrata. Ne znam što je tomu uzrok. Aktivan je, nije da leži po cijele dane. Danas je povraćao samo jednom, žutu pjenastu tekućinu. Nije kastriran, no planiram ga kastrirati što prije, iako mi to nije drago. Cijepljen je. Što da mu ponudim za jesti i da li da ga sutra vodim  veterinaru

ako se stanje ne poboljša? Na nekim mjestima mu malo fali dlake. Veterinarka je to pogledala, ali nije rekla da je to nešto strašno. Temperaturu jučer nije imao. Izlazi van, no u pravilu se drži dvorišta i susjedovog dvorišta. Je li moguće da je nešto pojeo u vrtu? Koliko dugo da još čekam da počne jesti? Prokuhavala sam mu mlijeko i pomiješala ga s vodom (po preporuci veterinara), ali je odbio. Nadam se brzom odgovoru.
Hvala, Dorotea

O: Povraćanje je refleksne naravi i posljedica podražaja iz ždrijela, jednjaka ili želuca i najčešće je znak akutnog oboljenja želuca, rjeđe drugih dijelova probavnog trakta, a također i bolesti CNS-a, npr. potres ili upala mozga.

Želučani poremećaji javljaju se i uslijed gastritisa, invazije parazitima, ulkusa, stranih tijela i drugih trbušnih poremećaja koji dovode do povraćanja, a to su upale gušterače, potrbušnice ili jetre, metaboličke te hormonalne bolesti. To su, također, bolesti jetre, bubrega, slabije aktivna nadbubrežna žlijezda, hipertireoza, poremećaji elektrolita te strah.

Specifično za mačke je i nastajanje kuglica dlake koje se stvaraju prilikom njihovog dnevnog uređivanja. Kuglice dlake se u želucu mačke ponašaju kao strano tijelo i ometaju probavu, što posljedično može dovesti do regurgitacije ili povraćanja. Da biste spriječili nakupljanje dlake u probavnom sustavu mačke potrebno je koristiti paste (Malt soft pasta, Bezo pet pasta i sl.) koje sadrže sirova vlakna i biljna ulja koja pomažu odstranjivanju kuglica dlake iz želuca. Pasta obloži kuglicu dlake i na taj način olakša njen prolaz iz želuca u crijevo i iz crijeva prema van.

Također, jedan od uzroka povraćanja može biti i intolerancija na hranu, koja je popraćena znakovima na koži (svrbež, lizanje, neugodan miris kože, kraste i zadebljanja, ljuštenje kože, gubitak dlake) i probavnog sustava (povraćanje ili /i proljev). Indicirano je tada koristiti, ali svakako uz preporuku veterinara, medicinsku hranu za alergičare.

Pošto je povraćanje jedini simptom, svakako je potrebno u prehrani koristiti medicinsku hranu Intestinal (Royal Canin, Eukanuba) ili i/d (Hill's), a po preporuci veterinara bilo bi poželjno hraniti macu samo mekanom medicinskom  hranom jer je mekana (mokra) hrana bolja za nadraženu sluznicu želuca. Takve hrane su visoko probavljive, sa smanjenim udjelom masti, a sadrže i topiva vlakna (fibrim) koja pomažu u sprječavanju povraćanja.

U svakom slučaju, nužno je da posjetite veterinara kako bi se eventualno utvrdio uzrok nastalog stanja i propisala potrebna terapija.

OZNAKE: