Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog godinu i pol. U zadnja tri dana počeo se čudno ponašati. Ne želi jesti ni piti. Samo leži polumrtav. Pošto je to prvi mačak u mom životu i nemam iskustva s mačkama zanima me u čemu bi mogao biti problem? Da li je takvo ponašanje vezano za velike vrućine ili je nešto drugo u pitanju? Kada ga mazim prede normalno, ne mijauče. Čudno mi je što ne jede, da li se možda otrovao i kako da mu pomognem? Hvala puno

O: Dolaskom toplih i sparnih dana, kako ljudi, tako i životinje izložene su nepovoljnim promjenama koje utječu na zdravlje  i na raspoloženje.

Mačke imaju dlačne folikule složene građe: do šest primarnih dlaka raste iz svakog zaštitnog omotača, a svaka je okružena sekundarnim dlakama-poddlakom. Upravo specifičnost građe mačjeg krzna, pruža joj toplinsku izolaciju. Mačke se ne znoje, ali ližući svoje krzno oslobađaju se topline, odnosno slina koja isparava oduzima tijelu toplinu, a minimalan gubitak topline odvija se
preko šapica i njuške. Iako dobroj izolacijskoj sposobnosti dlake, mačke su vrlo sklone toplinskom udaru i sunčanici (ako su izložene direktnim sunčevim zrakama). Mačke će za vrijeme ovih nesnosnih vrućina, provesti cijeli dan u spavanju i odmaranju. Ponekad kad ih vidimo kako ispruženo drijemaju, zapitamo se da li su uopće žive. Upravo im je takav način "izležavanja" nekada davnih dana u prirodi bio jedan od obrambenih mehanizama protiv životinja koje su se isključivo hranile svježim mesom.
Za vrijeme ovako sparnih dana mačkama bi trebalo nekoliko puta dnevno mijenjati vodu u posudici, kako bi imale uvijek dostupnu svježu vodu, te im trebamo osigurati dovoljno hlada, a nikako ih ne ostavljati u zatvorenim pregrijanim prostorijama ili automobilu.

Vrućine smanjuju apetit, pa je preporučljivo hranu mačkama ponuditi što kasnije navečer. Koristite gotovu, laganu hranu (light varijantu), prilagođenu Vašem ljubimcu s obzirom na dob i fiziološko stanje. Svakako se ne može isključiti da se kod Vaše mačke ne radi samo o reakciji na ove sparne dane, već i mogućim organskim i drugim oboljenjima. Pošto Vaša mačka odbija hranu i vodu savjetujem Vam da se što prije obratite svome veterinaru, kako bi izbjegli dehidraciju i druge komplikacije koje bi  moogle biti opasne po život Vašem ljubimcu.

OZNAKE: