Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Mačak kastrirani, star godinu i pol dana, polu perzijaner. Kastriran je prije 6 mjeseci, nakon toga javlja se učestalo kašljanje. u početku jednom tjedno, a sada tokom noći i pred jutro. Ima normalnu probavu, jede normalno i zaigran je. Nema naznaka upale očiju i nosa. Živi u kući i nema doticaja s ostalim mačkama. Ne povraća i ne izbacuje dlaku iako ga hranim i s vrstom Hill'sa za izbacivanje dlake.
Hvala,
Suzana.

O: Respiratorne bolesti su učestale kod pasa i mačaka.

Klinički najčešći znak je kašalj i otežano disanje, koji su posljedica primarnog problema respiratornog trakta. Također, sekundarno se javljaju kod bolesti drugih organskih sistema (nasljedne srčane mane i tumori). Primarni uzrok problema mogu biti virusi kao calicivirus i virus rinotracheitisa ili udisanje dima i toksičnih plinova. Nakon što virus napadne dišne puteve sekundarno se naseljavaju bakterije i otežavaju kliničku sliku uzrokovanu prvobitnim virusom. Nasljedne mane kao stenoza nosnih prohoda i dušnika te meko nepce također uzrokuju respiratorne disfunkcije. Tumorozne mase, degenaritivne promjene dišnih puteva (nakon trauma ili teških infekcija)i kolaps tarheje mogu rezultirati otežanim diasnjem i kašljanjem.

Vi kao vlasnik svog ljubimca morate što prije posjetiti Vašeg veterinara i tražiti detaljne pretrage, mačka treba klinički pregledati: krvna slika, pretraga urina, biokemijska pretraga krvi, RTG i UZ pregled grudnog koša, auskultacija grudnog koša i drugo. Na temelju dobivenih nalaza (povišeni leukociti i eozinofili, RTG-slika, tjelesna temperatura, produktivan ili neproduktivan kašalj, vrsta šuma pri udisaju i izdisaju, šumovi u području srca) veterinar će postaviti dijagnozu i terapiju.

OZNAKE: