Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Ove godine planiramo odmor na Silbi s 14-mjesečnom boxericom. Zanima me je li za psa u redu da se kupa u moru, je li dovoljno poslije kupanja isprati ga vodom ili ga treba okupati sa šamponom i postoji li bilo kakva mogućnost da zbog kupanja u moru i gutanja morske vode dobije proljev, te što treba u tom slućaju napraviti? S obzirom da na Silbi žive i zmije i škorpioni, koji srećom nisu otrovni ali svjejedno mogu ugristi psa koji voli juriti sve što gmiže, zanima me kakvu reakciju može izazvati takav ugriz kod psa i što treba u tom slućaju učiniti? Zahvalna bih vam bila na bilo kakvoj dodatnoj preporuci u vezi ljetovanja sa psom! Hvala, Tijana

O: Nakon kupanja u moru bilo bi dobro isprati psa običnom vodom jer morska voda isušuje dlaku i kožu. Plivanje je odlična rekreacija za pse i svakako budite strpljivi ako se pas boji mora jer će jednom razvijen strah od vode ostaviti trajne posljedice. Nije potrebno psa prati šamponom jer će on dodatno skinuti zaštitni masni sloj s kože.

Ako pas pije morsku vodu velika je vjerojatnost da će povratiti. Slane otopine se koriste u veterini upravo da bi se provociralo povraćanje. Smetnje će biti prolazne, ali ako povraćanje traje duže i ako je višestruko može dovesti do poremećaja u organizmu koji su posljedica gubitka minerala i tekućine. Psa nakon povraćanja nemojte odmah hraniti niti mu dati vode po volji, već mu ponudite male količine obične vode u razmacima od 15-tak minuta. Hranite ga uobičajenom hranom tako da dobiva više malih obroka. Na put možete ponijeti i medicinsku hranu za gastrointestinalne smetnje pasa (Hill's, Eukanuba, Royal canin).

Poskoci i riđovke su otrovnice koje obitavaju u našem priobalju. Za razliku od ljudi, psi na zmijski otrov uglavnom reagiraju samo lokalnom oteklinom, koja zbog unešenih bakterija može biti i inficirana. Takvu oteklinu je potrebno hladiti, a psa ipak odvesti veterinaru na pregled zbog mogućih komplikacija.

Pri dolasku na odmor raspitajte se gdje se nalazi najbliža veterinarska ambulanta u kojoj možete potražiti pomoć za Vašeg ljubimca. Ipak, nadam se i vjerujem da Vam neće biti potrebna.

OZNAKE: