Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kunića koji je star 9 mjeseci. Primijetila sam da mu na mjestima nedostaje dlake. Krzno mu je prošarano, negdje je dlaka jako mala. Nedavno mu se promijenila dlaka. Zabrinjava me što mu je dlaka na nekim mjestima jako mala, izgleda kao da je ošišan. Trebam li se javiti veterinaru ili je to normalna pojava?
Hvala, Cvijeta

O: Kunići se u prirodi linjaju dva puta godišnje. Na taj način njihov organizam tijekom izmjene godišnjih doba osigurava životinjama optimalnu termoregulaciju.

Kunići držani u stanovima ne dobivaju jasnu poruku iz okoliša (temperature zraka, duljina dana i dr.), te njihovo linjanje može biti produljeno i nepotpuno.

Zimsko krzno je gusto i nešto dulje, dok je ljetno rjeđe i nešto kraće. U periodu linjanja sva dlaka se ne izmjenjuje odjednom i ravnomjerno, već su nerjetko pojedini dijelovi tijela obrasli dlakom različite duljine. Isto tako se mogu uočiti pojedni dijelovi s prorijeđenim dlačnim pokrivačem.

Kunići se često ližući dlaku i uređujući krzno nagutaju otpale dlake, što može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem. Vašem ljubimcu možete pomoći svakodnevnim četkanjem i dodatkom Malt paste koja omogućava lakše izbacivanje progutane dlake izmetom.

Međutim, tipična slika linjanja može prikriti sliku kožnog oboljenja. Prorijeđena, izlomljena i dlaka bez sjaja upućuju često na infekciju ili parazitarno oboljenje. Pažljivim pregledom kože mogu se uočiti crvenilo, perutanje, krastice ili promjena pigmenta. Sve su to zanaci koji ukazuju da životinjicu svakako odvedete na pregled. Neka kožna oboljenja svojstvena su samo životinjama ali su neka zoonoze (mogu oboljeti i ljudi).

Stoga je pravovremena dijagnoza pretpostavka uspješnom izlječenju, odnosno zaštita vlasnika i osoba koje su sa životinjom u svakodnevnom kontaktu.