Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dalmatinera starog dvije godine i njemu neprestano pada dlaka. Probali smo svakakve preparate koje nam je veterinar preporučio i ništa nije pomoglo. Pročitala sam da oni imaju osjetljivu dlaku pa ga hranim s Allevinom hranom s janjetinom i ribom. Probala sam i od Eukanube sensitive skin, ništa se nije promjenilo. Da li je moguće da to ima veze s hormonima? Ako ima da li bi se to rješilo kastracijom? Hvala, Tena

O: Linjanje je fiziološki proces kojim se mrtva dlaka zamjenjuje sa novom, a krzno postaje sjajnije.

U prirodi se životinje najčešće linjaju dva puta godišnje, a slično je i s psima koji se drže vani, budući im organizam reagira na promjene temperature.

Psi koji borave u kući ili stanu linjaju se gotovo cijele godine, jer im prelazak iz grijanog prostora van na hladnoću predstavlja svojevrsni šok.

To će ostaviti traga na koži i dlaci koja postaje krhkija, lomljivija, a ponekad poprimi neuredan izgled, bez sjaja.

Normalno linjanje traje relativno kratko, no ponekad se taj period produži i signalizira nam da se u organizmu nešto dešava. Pojačano i produženo linjanje može biti posljedica hormonalnog poremećaja; pada imuniteta uslijed neke druge bolesti; nedostatka vitamina (najčešće biotina i vitamina A); nekvalitetne i nedostatne ishrane; nakon opearativnih zahvata (npr. sterilizacija/kastracija).

Neovisno o tome radi li se o periodu linjanja ili ne, psa je potrebno redovno (svakodnevno) četkati, čime ćete ukloniti suvišnu dlaku, ali i pojačati cirkulaciju u koži, što će smanjiti ispadanje, a dlaka će postati ljepša i sjajnija.

''Alleva'' spada u premium hrane i okus ribe je odličan izbor za probleme s kožom i dlakom.

Od ostalih proizvođača mogu Vam preporučiti: ''Sensitive skin'' (Hill's), iz regularnog programa ili ''Skin support'' (Royal canin), iz medicinskog programa.

Budući mi niste naveli koje ste preparate do sada koristili kako bi riješili ovaj problem, preporučila bih Vam ''Dermanorm'' kapsule ili ulje (Vetoquinol); ili ''Dermcaps'' (Canina). Oba ova preparata sadrže esencijalne masne kiseline za jačanje otpornosti kože, smanjuju linjanje, a dlaka postaje sjajnija.

Osim toga, u našim dućanima možete naći ''Biotin'' (Canina), u obliku praha i tableta, koji je također dobar izbor kod linjanja i općenito za popravljanje stanja dlačnog pokrivača.

OZNAKE: