Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Moja mačka Toto jako je loše. Vodila sam je kod veterinara, dao joj je vitamin K, protuotrov i glukozu jer je mislio da je trovanje. Ali ona je i dalje loše. Samo spava, ima rijetku tamno-smeđu krvavu stolicu, a urin joj je oker boje. Oči su joj jako mutne, a zadah joj je jakog inteziteta. Po savjetu veterinara dajem joj malo vode ili juhe na žlicu, prisilim je jer neće ništa da jede. Ima tri mala mačiča koja su okoćena 15.01.2009. Što da radim, sa čim da je hranim da dobije snagu, da ojača, jer je sve slabija? Molim Vas za savjet i unaprijed zahvaljujem, Ivana

O: Simptomi  koje  ste opisali nisu dovoljni  za postavljanje  konačne  dijagnoze, no

mogu upućivati na posljedice trovanja, ali i zaraznih bolesti, tim više ukoliko mačka nije zaštitno cijepljena.  Pravu dijagnozu, a time i terapiju, možete dobiti isključivo pregledom mačke kod veterinara.

Općenito, do trovanja dolazi nakon što životinja slučajno pojede kumarinske derivate s hranom. Najčešće je to u situacijama kada, zbog neopreznog postavljanja mamaca s tim otrovom za štakore, mačka ili pas na njega naiđu i pojedu komadić hrane s otrovom ne prepoznajući opasnost. Međutim, nerijetki su i slučajevi namjernog trovanja životinja. Trovanja se mogu manifestirati simptomima od strane probavnog sustava (slinjenje, povraćanje, proljev itd.), živčanog sustava (nekoordinirane kretnje, ekscitacija pa i koma), respiratornog sustava, a mogu dovesti do trajnih oštećenja unutrašnjih organa, posebice bubrega.

Klinička slika kod trovanja antikoagulansima karakterizirana je općom slabošću, bljedilom vidljivih sluznica, pojačanom žeđi, krvarenjima po vidljivim sluznicama ili po tijelu (u obliku manjih ili većih hematoma po uškama, butovima ili u visini skočnog zgloba), a u kasnijoj fazi i na sve vidljive otvore po tijelu (usta, nos, anus...).

Liječenje trovanja uključuje davanje specifičnog antidota (vitamin K) u tijeku nekoliko dana, infuziju glukoze i fiziološke otopine (za nadomještanje izgubljene tekućine), a za jačanje kardiovaskularnog sustava, parenteralno se daju vitamin C i kardijaci. Ukoliko se jave bakterijske komplikacije, potrebno je dati i antibiotike.

O zaraznim bolestima u mačaka pisala je kolegica Zdravka Rumiha dr.vet.med. ovdje.

Kao podršku terapiji, hranite je što kvalitetnijom, kaloričnom hranom (možete joj davati i kroz špricu, ukoliko sama odbija jesti), a za tu Vam svrhu preporučam Royal Canin "Recovery" ili Hill's "a/d". Ove konzerve možete naći u ljekarnama Pet centra.

Kao potporu imunitetu preporučila bih "Immunoboost" pastu koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, kompleks vitamina, željezo i specifičnu mješavinu biljnih ekstrakata. Zatim, "Calo-Pet" pastu kao visoko kalorični dodatak hrani s omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, taurinom, vitaminima i mineralima za mačke i pse. Ove paste možete pronaći u stalnoj ponudi u ljekarnama Pet centra.

OZNAKE: