Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj patuljati pinč je star 8 mjeseci. Dobio je par gnojnih prištića, odlaskom kod veterinara, dobili smo antibiotike za liječenje piodermije bez uzimanja uzorka kože. Budući da je psu bilo sve gore, mjehurići su prešli po cijelom tijelu otišla sam po drugo mišljenje. Brisom kože utvrđen je parazit demodeks, pas ima generaliziranu demodikozu. Terapija traje sad oko mjesec dana. Zadovoljna sam rezultatima. Prvih tjedan dana dobivao je inekcije ivermektina i tabletice synulox. Naredna dva tjedna dajem mu oralno lijek samo ivermektin, sinuloks je potrošio. U tri tjedna dobivanja tog lijeka svi ''gnojni prištići'' su se pretvorili u kraste koje su se osušile i ispale, ispala je sva ''mrtva'' dlaka, te mu je počela rasti nova dlaka.

Tok ozdravljanja ide dobro, to vidim, i pas se osjeća dobro. Rečeno mi je od strane veterinara da psi postanu ovisni o ivermektinu pa će još dugo tjedana morati koristiti taj lijek, ali sve manje i manje, da se polako odvikne. Za cijelo vrijeme bolesti psa sam hranila i hranim hranom TROVET. Unatoč ozdravljenju i to relativno brzom ozdravljenju s obzirom na generalizirani oblik bolesti. Zanima me da li ikad više postoji mogućnost da se ponovno demodikoza vrati? Inače pas će se još liječiti barem mjesec dana i još trebamo obaviti barem dva brisa kože sve dok parazita ne bude. Postoji li mogućnost ponovnog vraćanja demodikoze u kasnijoj dobi i zbog čega? U ovom slučaju pas je imao generalizirani oblik zbog manjka imuniteta, vjerojatno zbog toga što je u razvoju i zbog toga što se prvobitno liječila piodermija a ne demodikoza. Zto demodikoza ima iste simptome kao da pas ima piodermiju, jer početak te bolesti bili su gnojni mjehurići po trbuhu pinča, pa se odmah mislilo da ima piodermiju i krivo se liječilo psa. Me li se ispod demodikoze kriti još nešto, kakva infekcija ili sl? Hvala, Maja

O: Više o demodikozi možete pročitati DemodikozaIvermektin je lijek koji se koristi u liječenju parazitoza uzrokujući neurološka oštećenja parazita što rezultira paralizom i uginućem samog parazita. Vremenski period liječenja demodikoze ivermektinom ovisi o zdravstvenom stanju psa, odgovora na lijek (prvenstveno učinkovitosti na samog parazita) te razvoja nepoželjih nuspojava.

Liječenje demodikoze izuzetno je dugo jer i unatoč povlačenju vanjskih kliničkih znakova terapiju treba nastaviti kako bi se spriječilo ponovno javljanje oboljenja te razvoja otpornosti samog parazita na lijek. Naime, ova grinja obitava u folikulima dlake (rjeđe i lojnim žlijezdama) te je to mjesto izuzetno teško "dohvatljivo" miticidima (kemijskim tvarima koje dovode do uginuća kožnih parazita) pa je ponekad tijekom perioda terapije potrebno prilagoditi dozu lijeka. Zatim, liječenje demodikoze mora pratiti i usmjerena je na obuhvaćanje razvojnih oblika ovog parazita. Postoji četiri razvojna stadija ove grinje: jajašce iz kojeg se izliježe larva. Nakon presvlačenja prelazi u slijedeći stadij, prvog stadija nimfe. Nakon presvlačenja prelazi u drugi stadij nimfe koji nakon ponovnog presvlačenja prelazi u odrasli oblik parazita. Cijeli životni ciklus ove grinje traje tri tjedna. No, svi razvojni stadiji mogu se pronaći u folikulu dlake te to produljuje samu terapiju.

Osobno mi nije poznat podatak ovisnosti pasa o ivermektinu jer se on davan u preporučenim dozama smatra sigurnim lijekom za upotrebu bez neželjenih nuspojava. Kod primjene ivermektina treba jedino pripaziti o kojoj pasmini pasa se radi s obzirom kako neke nose urođenu sklonost preosjetljivost na ovaj lijek (koliji, šetlandski ovčar, australski ovčari te staroengleski ovčari).

S obzirom kako se bolest javlja najčešće u štenaca ne postoji mnogo podataka kako se ona razvija ili javlja u odraslih pasa te kakva je prognoza stanja. Demodikoza se u odraslih pasa javlja prvenstveno kao sekundarna infekcija uzrokovana padom imuniteta primarnim oboljenjem (ozbiljne, teške bolesti poput tumora, jetrenih i bubrežnih oboljenja te imunosupresivnog hormonalnog disbalansa). Treba imati na umu kako je bitna rana dijagnoza i terapija jer je tada i veća vjerojatnost u potpuno ozdravljenje. Većina pasa mlađa od godinu dana u potpunosti se oporave od generalizirane demodikoze dok je uspješnost liječenja kod odraslih pasa manje vjerojatna pa čak i kontrola same bolesti. Ponovna pojava demodikoze najčešće se povezuje sa nedostatno izvedenom terapijom (često vlasnici odustaju od tretiranja kada se uoči povlačenje simptoma) ili se ne načini kontrolni bris kože. Kod generalizirane demodikoze moguća je ponovna pojavnost jedino iz razloga što ne postoji jednostavan način potvrde da je baš svaki parazit uginuo no ona se u tom slučaju javlja unutar 6 do 12 mjeseci od prvotno poduzete terapije.

Na žalost, početni stadij demodikoze vrlo je nalik piodermiji jer često parazitarna oštećenja kože prate sekundarne bakterijske infekcije no kako ste spomenuli da se Vaš ljubimac nakon samo mjesec dana terapije vrlo dobro oporavlja, vjerujem da nema razloga sumnjati u potpuni opravak bez recidiva i ponovnu pogrešnu dijagnozu. U svakom Vam slučaju preporučujem da radite kontrole kod veterinara, a kada se pokaže negativan rezultat mjesec dana nakon prestanka terapije kao preventivu možete Vašem ljubimcu staviti na kožu ampulu Advocate (Bayer) koja se pokazala vrlo učinkovita u prevenciji kožnih parazitoza (pa čak i liječenja) a ujedno ima i, osim ostalih kožnih parazita, djelovanje protiv buha koje su vrlo česti uzrok komplikacija

stanja na koži pasa.  

Također, moram napomenuti kako u periodu liječenja demodikoze treba paziti i na ishranu jer postoji velika mogućnost da "prejaka" i bjelančevinama bogata hrana dovede do naknadne i sekundarne senzibilizacije oraganizma - alergija i šok pa tako nastavite hraniti Vašeg ljubimca navedenom hranom. 

No, ukoliko se odlučite za promjenu hrane, u ljekarnama Pet centara možete pronaći slijedeće medicinske programe hrane kod kožnih problema u pasa:

- Royal Canin Hypoallergenic dehidrirana hrana, sadrži hidrolizirani pileći protein, odnosno protein razbijen na sitne molekule i kao takav ne može ući u alergijsku reakciju

- Royal Canin Sensitivity Control dehidrirana hrana s ribom i konzervirana hrana s piletinom i patkom

- Hill's z/d Low Allergen i z/d Ultra Allergen Free, dehidrirana hrana s hidroliziranim proteinom te u konzerviranom obliku

- Hill's d/d dehidrirana hrana koja dolazi u tri okusa, s patkom, jajima i lososom te u konzerviranom obliku s janjetinom, lososom, patkom i divljači

- Eukanuba Dermatosis Formula u dehidriranom obliku s ribom te u konzerviranom obliku U Pet centrima možete nabaviti i preparate koji poboljšavaju konstituciju dlake i kože, a to su; Dermanorm; kapsule i ulje sa esencijalnim masnim kiselinama za kožu i dlaku (riblje ulje) te od Canine;Biotin Forte; koji dolazi kao tablete ili prah, a sadrži vitamin H i vitamine iz skupine B-kompleksa. Vitamin H i Dermanorm se mogu uzimati zajedno.

Kao potporu imunitetu preporučila bih "Immunoboost" pastu koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, kompleks vitamina, željezo i specifičnu mješavinu biljnih ekstrakata. Naime, bolesti svakako oslabljuju imunološki sustav a u ovisnosti o stupnju oštećenja ovisi i brzina oporavka.

Pozivam Vas da se obratite veterinarima Pet centra koji će Vam rado pomoći u odluci što bi najbolje odgovaralo za što brži oporavak Vašeg ljubimca.

OZNAKE: