Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me koja je razlika između pasmine lhasa apso i shih-tzu-a pošto su naizgled potpuno isti i da li postoji mogućnost križanja, a da mladi ne ispadnu "mješanci"? Petra

O: Lhasa apso je dostojanstven i prijateljski nastrojen pas koji je prema Međunarodnoj kinološkoj federaciji (FCI) smješten u IX FCI skupinu, grupu 5 - tibetanske pasmine.

Psi ove pasmine su veseli i zaigrani te pomalo nepovjerljivi prema strancima.

Također, karakterizira ih i stabilan temperament. Visine su 25-28 cm i težine 6-7 kg.

Kako imaju dugu, tešku, ravnu i tvrdu dlaku, koja nije vunasta niti svilenkasta, njega iste zahtjeva puno pažnje te redovito četkanje.

Shih Tzu je vrlo inteligentan, živahan i druželjubiv pas koji je prema Međunarodnoj kinološkoj federaciji smješten, također, u IX FCI grupu, skupina 5 - tibetanske pasmine.

Iako je vrlo sličan pasmini lhasa apso, shih tzu je različit i porijeklom i karakterom. Naime, porijeklo ove pasmine je Kina, dok je lasa apso porijeklom iz Tibeta.

Težina pasmine se kreće 4,5 - 8,1 kg, a visine 25-27 cm.

Pse ove pasmine karakterizira izrazita društvenost i prijateljsko ponašanje i prema strancima i prema drugim životinjama.

Dlaka je gusta i traži dnevno češljanje i održavanje.

Kod ove pasmine pasa preporučuje se da dlaka na glavi bude povezana.

Mješancima nazivamo pse koji su nastali kao rezultat parenja bez nadzora. To mogu biti dva psa s rodovnicom ili dva "mješanca". U Vašem slučaju, moguće je pariti ove dvije pasmine, ali potomci istih neće biti u mogućnosti dobiti rodovnicu, te kao takvi neće biti zavedeni kao čistokrvni psi.

Bez obzira na gore navedeno, i mješanci imaju jednake izglede, kao i čistokrvni psi, da jednog dana postanu izvrsni ljubimci.

OZNAKE: