Adela Smajlovic web 2017


Odgovara:
Adela Smajlović, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Prije 5 dana smo dobili leopard gekona starog svega par tjedana, u terariju ima sve uvjete (svjetlo, temp. po danu između 25° i 35°, 35°na mjestu gdje je žarulja, po noći ne pada ispod 17°, svježa voda, dva skloništa). Problem je u tome što ona uopće ne jede. Svaki dan joj nudimo crve koje je jela i prije nego što je došla nama, ali ona neće jesti. Počinjemo se brinuti jer nam se 5 dana čini puno. Rep joj nije tanak i ne vidim promjene po koži. Čitala sam da je moguće sve od stresa i promjene okoline, ali i dalje želim čuti stručnije mišljenje. Uz to, još jedno pitanje. Je li kokosov treset dobra podloga za gekone? Negdje kažu da je najbolja, negdje da nije dobra jer skuplja previše vlage. Ja sam kupila, ali još nisam stavila jer me strah (za sada imamo ubruse na dnu). Unaprijed hvala. Gabrijela

O: Općenito o leopard gekonima pisali smo u rubrici Moj ljubimac > Teraristika > Leopard gekon. Jednostavni, ali prirodno uređeni terariji s kamenjem, drvetom te živim ili umjetnim biljkama predstavljaju idealan životni prostor za leopard gekona. Oni nisu pretjerano aktivni gušteri, ali treba im osigurati što više prostora. Stijene i ostali teški predmeti uvijek trebaju biti postavljeni na dno terarija, a ne na podlogu, tako da spriječite guštere da ispod njih kopaju tunele te se pritom nagnječe ili na neki drugi način ozlijede. Mora postojati nekoliko skrivenih kutaka  ili špilja, po mogućnosti na hladnijim i toplijim stranama terararija.


Pijesak kao podloga može predstavljati problem jer može doći do gutanja istog te poremećaja u probavi. Šljunak i kamenje većeg promjera bolja su alternativa. Možete miješati i neku suhu travu kako biste simulirali polupustinjski okoliš. Kokosov treset kao takav ne predstavlja dobar izbor podloge za boravak gekona. Papirnati ručnici mogu se koristiti sve dok njihove vještine ne budu poboljšane pa čak i kod odraslih ako to želite.

Što se prehrane tiče, leopard gekon u svom prirodnom staništu hrani se s nekoliko vrsta pauka, kornjaša, skakavaca, gusjenica, škorpiona i drugih beskralježnjaka, povremenog guštera ili mladunaca iz gnijezda glodavaca. Ključ za održavanje njihovog zdravlja u zatočeništvu jest raznolika prehrana. Dodatci vitamina i minerala su korisni, ali ne mogu zamijeniti raznolikost koju donosi hranjenje različitim vrstama  beskralježnjaka. Odrasle jedinka dobre težine zahtijevaju oko 9 kukaca tjedno (ovdje ćete morati malo eksperimentirati). Hranjenje je poželjno podijeliti na češće, ali manje obroke. Učestalost obroka se kod odraslog leopard gekona svodi na svaki drugi dan. Glavni dio njihove prehrane ne bi trebali biti cvrčci, već dobro uravnotežena mješavina žohara, cvrčaka, kukaca.

Ukoliko Vaš gekon odbija hranu moguće je da je u fazi presvlačenja, kada se ne hrane nego koriste masne rezerve. Osigurajte mu dovoljnu količinu vlage u terariju, posudice s natopljenim papirom ili korom drveta. Poželjno bi bilo da vlaga bude 45-50%. Nepravilno ili nepotpuno presvlačenje može se odražavati u vidu promjenjivog apetita ili odbijanja hrane. Ukoliko imate bilo kakve dileme svakako bi bilo poželjno javiti se u veterinarsku ambulantu.