Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imao sam jednog leminga par mjeseci, nakon čega sam se odlučio za još jednog jer sam smatrao da je jedan usamljena, a čitao sam da žive u kolonijama. Jednog sam držao u terariju, a sad ga držim u kavezu za hrčke s tunelima, kućicom i kolutom za trčanje, uglavnom kvalitetnijem prostoru za njih. Stari leming je dosta napredovao kod mene i dosta narastao i za razliku od novog je duplo veći, ali od kad je novi došao koji je bio mali mršav i nikakav veći je buknuo još za trećinu.  Da li je moguće da je manji mužjak, a veći ženka pa je skotna? Kako se određuje spol? ukoliko je skotna koliko dugo nosi mladunčad prije okota?
Hvala! Goran

O: Leming (Lagurus Lagurus) zovu ga još i stepski leming ili stepska voluharica.

To je mali, prijateljski raspoložen i vrlo radoznali glodavc koji potječe iz stepa Rusije i Ukrajine. Dugačak je 8 do 14 cm i težak 25 do 35 grama. U zatočeništvu žive 2 do 2,5 godine.

Vrlo su društveni i vole živjeti u kolonijama, no vrlo su teritorijalni, pogotovo mužjaci, prema svakom novom članu čak i na članove svog gnijezda ukoliko je nastamba prenapučena. Najpovoljnije je držati 3 do 8 leminga u koloniji i to ne više od 1 mužjaka na 2 do 3 ženke.

Za stelju im je pogodna piljevina i obavezno im treba staviti sijena jer vrlo brzo naprave gnijezda. Vole trčanje i penjanje, no s obzirom da im je prirodno stanište ravno imaju slab osjećaj za visinu. Za održavanje kondicije potrebno im je staviti kolut, no često dolazi do borbe i za kolut (opet češće među mužjacima) tako da bi bilo najbolje kada bi bilo moguće staviti za svakog leminga po jedan kolut. Vodu mogu piti iz posudice, no vrlo je često zatrpaju piljevinom tako da se radije preporuča pojilica. Jedu hranu za zamorčiće te mješavinu za hrčke i gerbile. Zbog intolerancije glukoze izbjegavati treba voće bogato šećerom, melasom (šećernim sirupom) i suncokretove sjemenke.

Zbog stalnog rasta zubi ponudite im grančice vrbe. Spolno su zreli sa 3 do 4 tjedana starosti, estrus traje 7 dana, ženka nosi 18 do 20 dana i okoti 4 do 10 mladunaca koji počnu samostalno jesti sa 10 do 13 dana. Spol možete odrediti tako da usporedite jednog i drugog. Kod ženke će spolni otvor biti uz analni, dok će kod mužjaka između spolnog i analnog otvora biti veći razmak.