Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Javljam s tužnim vjestima. Nakon nekog vremena zečica s leglom potpuno je počela odbjati male (otpočetka je bila sama u kavezu) pa smo ih premjestili da ih ne bi ozlijedila. Bili su u kartonskoj kutiji pod lampom da ih grije. Kupili smo mlijeko za mačiće i dudu po preporuci veterinara. Hranili smo ih, ali nisu izdržali. Jučer, 25.05.06. svi su za redom uginuli. Još uvijek nam nije do kraja jasno zašto. Jedan je dobio jesti, zagrcnuo se i nije bio dovoljno jak da to iskašlje te se jadničak ugušio. Ostali su također uginuli slično. Za nas je to strašan gubitak. Htijeli bismo opet pariti zečeke da dobijemo mlade, ali nismo sigurni: je li zečica bila premlada? (imala je oko 8-9 mj.)

Ona se strašno bojala i nije znala što bi s njima. Kada da ih opet parimo sa sigurnošću da će prihvatiti zečeke? Hvala!
Katarina

O: Prvo leglo uvijek je posebno zahtjevno za majke i treba im osigurati sigurnost i potpuni mir. Nepoželjno je dodirivati mladunce niti ih premještati. Ženke kunića koje imaju mladunce ne ponašaju se kao npr. mačke ili kuje. One nisu stalno s njima, a doje ih samo dva puta dnevno. To je normalno i prirodno, jer u divljini majka hranu traži podalje od svog potomstva, kako bi ih zaštitila od grabežljivaca. U slučaju da se vlasniku čini kako majka "ignorira" leglo, treba pažljivo pogledati mladunce prije eventualne intervencije. Ako su oni zaokruženih trbuščića, topli, tamnoružičaste kože i ako mirno spavaju u gnijezdu znači da ih majka doji. Ako su naborani, hladni, modri i kreću se po gnijezdu tražeći majku trebate intervenirati.

Prije uzimanja mladunaca ruke treba temeljito oprati. Osušene ruke protrljajte sijenom. Gnijezdo bi trebalo biti u dovoljno prostranom kavezu sa sijenom, a mladunci pokriveni majčinom dlakom (majke same iščupaju čuperke dlake kojima pokrivaju mladunce). Majku umirite i pogladite tako da se osjeća sigurnom. Kad se umiri treba je okrenuti na leđa i postavite mladunce na sise.

Ako je majka bolesna, ne hrani ih ili je agresivna prema mladuncima treba ih hraniti na drugi način. Želim naglasiti da je vrlo teško odhraniti takve mladunce jer je kolostrum (mlijeko majke u prva 24 h) bogat imunoglobulinima važnim za obranu od mikroorganizama. Prehrana mlijekom za mačke djelomično je rješenje ali svakako sastavom i probavljivošću nije mjerljivo s majčinim. Hranjenje predugačkim dudama s većim otvorima može biti uzrok aspiracije sadržaja u pluća. Preživljavanje ovakvih situacija je rijetko. Mnoga novorođenčad sisavaca ne može urinirati ili defecirati bez pomoći. Njihove majke ih ližu (trbuščiće i anogenitalnu regiju) i tako stimuliraju da se urogenitalni trakt isprazni. Bez obzira na izvor, mladunci se hrane isključivo mlijekom do dobi od 16-18 dana.

Nadam se da će Vam ove upute barem malo pomoći ukoliko se odlučite na novo leglo, no svakako Vam savjetujem da se dodatno informirate putem stručne literature ili se obratite stručnjacima (veterinar, uzgajivač), kako biste poduzeli sve što se može da izbjegnete ovakav ishod.