Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 10 zlatnih ribica u akvariju od 50 l. Jedna mi je počela plivati "leđno". Kako to spriječiti??? Imam biljke iz potoka i da li je to dobro? imam i 3 puža. Da li je prenatrpan akvarij ili...?
Mlada akviristica, Mihaela

O: Promjene koje ste opisali vjerojatno su nastale kao posljedica upale zračnog mjehura vaše ribe. U takvim slučajevima, zbog umnažanja bakterija dolazi do pojačanog stvaranja plinova, te riba ne može kontrolirano plivati. Na žalost ne postoji terapija za uspješno liječenje ove bolesti.

Svakako još pokušajte tretmanom JBL Ektol fluidom ili Sera bactopur ili Tetera GoldMed. To su preparati protiv bakterijskih i ostalih oboljenja akvarijskih riba. Ova terapija je prvenstveno kao preventiva za ostale ribe u akvariju. Obavezno povećajte temperaturu u akvariju za vrijeme liječenja i maknite aktivni ugljen iz filtera. Po završetku liječenja poželjno je u akvarij dodavati vitamine za podizanje otpornosti kod riba.

S obzirom na sve što ste opisali, imate pretrpan akvarij. Za toliko riba, bilja i puževa bio bi Vam neophodan barem 75 litarski akvarij. Uzimanje bilja iz potoka i nasađivanje u akvarij može biti opasno po ribe jer ste biljem mogli u akvarij unijeti razne infekte, stoga bih Vam savjetovao kupovinu akvarijskog bilja. Bilje u akvariju zahtjeva adekvatnu rasvjetu i podlogu na koju bi se trebalo nasaditi.

S obzirom na prenapučen akvarij, ugradite pumpu za zrak koja će obogatiti vodu neophodnim kisikom. Preporučljiva je i ugradnja jačeg filtera.