Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 9 mjeseci starog mačka i još uvijek "siše" (vestu, deku, što mu se nađe "pri ruci"). Udomili smo ga kada je imao mjesec dana i tada to nije radio, počeo je tek nakon nekoliko mjeseci i sada kada god ga primim u ruke traži nabor na vesti ili jednostavno stavi vrh pokrivača u usta. Ako ga maknem, mijauče dok ne bude po njegovom. Meni ga je jako slatko za vidjeti ali ne znam jeli to normalno za njegovu dob. Da li bi to moglo imati veze s tim što je vrijeme parenja, a mi ga ne puštamo van jer nas je strah da ga ne pogazi auto, s obzirom da živimo u dosta prometnoj ulici. I ako mi još možete reći, je li premlad za kastriranje i koliko dugo traje oporavak od operacije? Hvala na odgovoru,
Nikolina

O: Ovakvo ponašanje Vašeg mačka vjerojatno je posljedica ranog odvajanja od majke. Za ispravan društveni razvoj potrebno je omogućiti mačićima sisanje do 10. ili 12. tjedna. U dobi između trećeg i sedmog tjedna, mačići razvijaju svoje duštveno ponašanje i izgrađuju odnos sa svojom okolinom. Obzirom da je vaš mačić, u toj bitnoj fazi odrastanja, zbog hrane, topline i sigurnosti bio ovisan o Vama, vjerojatno Vas sada prihvaća kao svoju majku. Ova navika kod mačaka nije ništa nenormalno, a kako je Vaš mačak sada star devet mjeseci vjerujem da će navika sisanja uskoro nestati.

Dobra je Vaša odluka da mačka ne puštate van iz kuće i to ne samo zbog opasnosti od gustog prometa.

S devet mjeseci on ima potrebu za parenjem, zbog čega bi vjerojatno došao u sukob sa starijim i dominantnijim mužjacima iz Vašeg susjedstva. U sukobu s uličnim mačkama mogao bi zadobiti ozbiljne ozljede a time je povećana opasnost od određenih zaraznih bolesti.

Spolna zrelost kod mužjaka koji živi u kući za vlasnika je problem i zbog nagona za obilježavanjem teritorija. Mužjak svoj teritorij obilježava mirisom mokraće, što je jako neugodno za ukućane. Mačka nije moguće odučiti od ove potrebe, jer je to uvjetovano spolnim nagonom.

Zbog svega navedenog preporuka veterinara je da se mačke neovisno o spolu steriliziraju, odnosno kastriraju.

Kastracija mužjaka rutinski je zahvat u veterini i ne zahtjeva dugotrajni oporavak. Nekoliko sati nakon operacije mačak će biti "mamuran" od narkoze i može se desiti da jedan dan odbija hranu. Mačke po prirodi imaju izraženu sposobnost oporavka, a Vaš veterinar (prilikom dogovora termina operacije), informirat će Vas o svim mjerama koje morate poduzeti prije i nakon operacije.

Po pitanju dobi pogodne za kastraciju, veterinari nemaju jedinstveno mišljenje. Obzirom da su spolni hormoni kod mužjaka bitni za razvoj sekundarnih spolnih oznaka (razvoj kostiju i mišića), moja preporuka je da sačekate do starosti od najmanje godinu dana.

OZNAKE: