Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kujicu mješanku staru 10 god. Nije nikad parena i često je znala imati lažne trudnoće. Međutim trenutna lažna trudnoća joj traje predugo, oko 3 tjedna. Uz to ima obilnu produkciju mlijeka i tendenciju da ne pušta blizu mjestu gdje si je osigurala gnijezdo ostale kućne ljubimce (psa i mačku). U šetnjema zna agresivno reagirati na pse koji je žele ponjuškati. Što bi u ovom slučaju bilo dobro učiniti? Je li prekasno za sterilizaciju i postoje li alternativna rješenja?
Unaprijed hvala na uloženom trudu,
Lana

O: Lažna trudnoća ili pseudogravidnost je dosta česta pojava u kuja koje se nisu parile ili nisu koncipirale, a pojavljuje se najčešće dva do tri mjeseca nakon tjeranja.

Pojava je fiziološki slijed spolnog ciklusa u kuja, samo je individualno različitog intenziteta.

Kod Vaše kuje prisutni su klinički znakovi tipični za ovo stanje. Sterilizacija u toj dobi ima veći rizik nego kad se radi o mladom organizmu, ali u ovakvom slučaju je gotovo jedino rješenje. Naime, s obzirom na njezine stalne hormonalne oscilacije moguća je komplikacija poput gnojne upale maternice, peritonitisa, pa i sepse u kojim slučajevima je operacija nužna za uspješno ozdravljenje, ali i daleko teža i nepovoljnije prognoze, pa bih Vam savjetovala da razmislite o sterilizaciji dok nije prekasno.

Preporučujem Vam da se što prije obratite svojem veterinaru.

OZNAKE: