franjo hrgota v2

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. med. vet.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Imam kujicu, pasmine shih-tzu. Ima 3 godine i nikada se nije štenila. Prije dva i pol mjeseca imala je zadnje tjeranje te sam uočila da se posljednja par dana neobično ponaša. Počela se tresti, nije pila vodu, nije jela, otežano je disala i prsa su joj naotekla i ima milijeka. Posjetili smo veterinara i ustanovio je da ima lažnu trudnoću. Dobila je antibiotike i vadili su joj krv, no nalazi su u redu. Pas i dalje drhti i otežano diše, stoga ne znam u čemu je problem?

Molim Vas za odgovor.
Patricia

O: Lažnu gravidnost kuja prate markantne tjelesne promjene, kao i promjene u ponašanju. Tjelesne promjene koje se događaju zaista odaju vanjski dojam gravidnosti – mliječna žlijezda nabubri, iz nje se može cijediti vodenasti, smeđkasti sekret koji podsjeća na mlijeko, ponekad se javi i vaginalni icsjedak. Kuje mogu i povraćati, redovito izgube apetit i postanu bezvoljne ili nemirne. Pojave se i majčinski instinkti koji imaju za posljedicu da se kuja prema nekoj stvari ponaša kao prema štenetu. Kuja se može pripremati za okot itd.

Promjene u ponašanju mogu biti blage ali i veoma intenzivne, a sve skupa može potrajati i preko mjesec dana. Najčešće, lažna gravidnost se javlja 1-2 mjeseca nakon uobičajenog tjeranja.

Precizan uzrok lažne gravidnosti se ne zna. Hormonalna neravnoteža svakako ima važnu ulogu, prvenstveno vezano za prolaktin i progesteron.


Normalan nalaz prilikom pretrage krvi je uobičajen kod lažne gravidnosti, uostalom nema razloga da nešto bude poremećeno, izuzmemo li samu pojavu pseudogravidnosti. Stoga, vjerujem da su svi simptomi kod Vaše kuje vezani za lažnu gravidnost.

U svakom slučaju, ukoliko niste sigurni u zdravstveno stanje Vašeg ljubimca, preporučujem da se ponovo obratite svojem veterinaru.

OZNAKE: