Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima me koja je najbolja prehrana za lane staro jedan mjesec? I do kada se lane hrani mljekom, jer sam našla da lanad siše do studenog, a našla sam da u uzgoju siše do 2 mjeseca starosti.
Hvala, Ivana

O: Kako su srne još uvijek divlje životinje ali se drže i za uzgoj u lovištima, razumljivo je da ste naišli na oprečne podatke o njihovoj prehrani. Naime, kako se radi o životinji koju čovjek uspješno može umjetno uzgojiti na prostoru koji je on odredio, razlikuje se ali u vrlo maloj mjeri, prirodni od uzgojnog načina prehrane.

U prirodnim uvjetima sezona parenja u obične srne (Capreolus capreolus) je od sredine srpnja pa do kraja kolovoza. Srne su monoestrične životinje a jedine životinje koje imaju odgođenu ovulaciju. Naime, iako je jajna stanica oplođena u trenutku parenja, ne počinje sa svojim daljnjim razvojem još nekoliko mjeseci kasnije, u početku siječnja. Kako graviditet stoga traje 10 mjeseci, mladi se rađaju u proljetnim mjesecima a najčešće od sredine svibnja pa do prve polovice lipnja kada je najbolja opskrba hranom u prirodi kako bi kroz ljetne mjesece mogli uskladištiti dovoljno masnog tkiva za preživljavanje zime.

Ženka obično okoti dvoje mladih suprotnog spola, rjeđe troje mladih. Mladi počinju sa sisanjem nekoliko sati nakon rođenja. Majka ih redovito ostavlja same da leže mirno u bujnoj vegetaciji u kojoj ostaju sve dok nisu sposobni slijediti stado (do dobi od 6-8 tjedana). Majka ih redovito napušta u slučaju da osjeti miris druge životinje ili miris čovjeka koji je dirao mlado ili bio blizu njega. Često se događa da ljudi pogrešno misle da je lane napušteno pa ga uzimaju iz prirode, no majka je uvijek u blizini u potrazi za hranom.

Srne se svrstavaju u skupinu preživača. Njihov probavni sustav sastavljen je od četiriju komora. Prva komora (rumen) najveća je i služi za skladištenje hrane za buduće žvakanje i produkciju hranjivih tvari. Druga komora (retikulum) dijeli odgovornost za proizvodnju hranjivih tvari sa rumenom kako bi se osigurala energija za organizam. Nakon što se proizvede energija, odbačene tvari pasiraju u treću komoru (omasum) a nakon toga u četvrtu (abomasum), pa u crijeva. Probava hrane u srna traje od dva sata pa čak do šest dana a ovisi kakav je bio izvor hrane. Lanadi je probavni sustav (tj. njihovi želuci) potpuno razvijen u dobi od oko 12 tjedana što je otprilike i vrijeme odbića.

U dobi od 3 - 4 tjedna lanad se, osim majčinim mlijekom, počinje hraniti biljnom hranom, a odbiće traje otprilike do dobi od 3-4 mjeseca, kada su u potpunosti neovisni. No nije rijetka pojava da sisaju majku do zimskih mjeseci iako su funkcionalno othranjeni već u dobi 2-3 mjeseca. Dakle, glavnina prehrane im nije majčino mlijeko već vegetacija, dok do drugog mjeseca starosti količina konzumiranog majčinog mlijeka ima veliku važnost za pravilan razvoj laneta.

Prehrana lanadi mora sadržavati kvalitetni izvor proteina, ugljikohidrata, šećera, masti, minerala i vitamina kako bi se izbjegla pothranjenost. Oko 40-50% njihove prehrane u uzgoju sačinjava kukuruz a zatim, najčešće, lucerna pa ostale žitarice (ječam, zob, pšenica). Kako se srne uzgajaju pretežno u lovištima koja su, naravno, obično šumska područja, najviše se njihova prehrana osniva na prirodnom načinu ishrane (mladi izdanci različitih drveća već u ovisnosti u podneblju u kojem žive).

Kako se radi o divljoj životinji, lanad je izuzetno teško umjetno othraniti ako ostanu napuštena u prvim danima života. No u dobi od mjesec dana nisu u potpunosti ovisni o majčinom mlijeku već se hrane i vegetacijom pa je vjerojatnost za preživljavanje veća. No lanad se uspješno može othraniti jedino mliječnom zamjenom za srneće mlijeko, budući je najdostupljenije - kravlje - mlijeko deficitarno na energiji (tek jedna trećina srnećeg), zatim i na A vitaminu te proteinima i mastima.

Ako namjeravate othranjivati lane, savjetujem Vam da se obratite na Zavod za biologiju, patologiju i uzgoj divljači Veterinarskog fakulteta u Zagrebu ili lovačkom društvu mjesta Vašeg stanovanja, koji će Vam moći pomoći s originalnim recepturama za ishranu lanadi.

OZNAKE: