Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam muškog labradora starog 4 godine i u zadnje vrijeme, točnije u posljednja 4 mjeseca sam primjetio da mu povremeno suze oči. Zanima me da li se radi o nekoj alergijskoj rekaciji i imam li razloga za brigu?
Hvala, Dragiša

O: Pojačano suženje najčešće je posljedica konjunktivitisa. Spojnica (konjunktiva) prostire se na unutarnjem dijelu kapka i pruža se preko bjeloočnice do rožnice. Konjunktivitis s obzirom na težinu varira od blage upale sa suzenjem do jake upale s obilnim gustim iscjetkom i oštećenjem tkiva.

Postoje mnogi uzroci konjunktivitisa. Najčešći su virusi, bakterije, klamidije, te gljivice. Ostali uzroci su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost kemikalijama, iritacija vjetrom, prašinom, dimom. Kod alergijskog konjunktivitisa postoji obostrano crvenilo očiju, smetnje suzenja, žarenje u očima i svrbež. Većina životinja ima i popratni rinitis. Svrbež dovodi do trljanja očiju i edema.

Bolest mogu uzrokovati nedostatak vitamina A i C. U pasa se javlja poseban oblik konjunktivitisa - c. follicularis, čiji česti recidivi upućuju na to da mu je uzrok alergija, tj. da je uzrok upale reakcija spojnice na senzibilizirani organizam. Razvija se iz seroznog konjunktivitisa, kada se razviju retencijske ciste žlijezde koja se nalazi s unutrašnje strane "trećeg očnog kapka" (vidimo ga u unutrašnjem kutu oka). Suzenje se također može javiti kao simptom drugih organskih i infektivnih bolesti.

Liječenje konjunktivitisa ovisi o uzročniku. Najbolje je da terapiju uvede i nadzire veterinar. Alergijski konjunktivitis liječi se liječenjem alergija ili može nestati sam po sebi kad se ukloni uzročni alergen.

Ako se bolest ne liječi pravodobno i prikladno, prelazi u kronični oblik. Zbog dugotrajnog iscjetka nastaju promjene na koži donje vjeđe i lica, a trepavice počinju ispadati. Na svim dijelovima konjunktive otiču limfni folikuli, a u unutrašnjem kutu oka sakuplja se žućkastosmeđi iscjedak. Moguće su promjene i na ostalim strukturama oka.

OZNAKE: