Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam labradoricu straru dvije godine i u zadnje vrijeme jede sitne kamenčiće na livadi, hranim ju s Eukanubom, dobiva VMP. Molim odgovor, da li još fali kojih vitamina? Zašto to radi?
Sanja

O: Labradori su pasmina koju karakterizira poždrljivost. Osim toga, izrazito su znatiželjni, žele sve isprobati, pa čak i ono što nije jestivo. Pojava neprirodnog apetita prema stvarima koje nisu hrana (a životinja ih unatoč tome pojede) naziva se allotriophagia.

Ona se uglavnom javlja kao posljedica deficita minerala u hrani ili ih organizam dobiva dovoljno, ali ih ne može u potpunosti iskoristiti zbog određenih bolesti probavnih organa (katara želuca i crijeva ili invazije endoparazita).

U svakom slučaju, pojedeni predmet predstavlja strano tijelo, koje može izazvati vrlo teške zdravstvene probleme.

Budući se radi o stvarima koje su ugalvnom neprobavljive, životinja ih se nastoji osloboditi povraćanjem. Često je prisutna i izrazita bol u trbuhu (pogotovo ako se radi o oštrom predmetu koji je zapiknut u sluznicu želuca ili crijeva ili je čak došlo i do oštećenja sluznice), što se često manifestira depresijom, bolnim cvilenjem, nemirom, čestim mijenjanjem položaja i nastojanjem da si istezanjem prednjih šapa smanji pritisak na područje trbuha.

Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom u kombinaciji sa RTG pretragom.

Ukoliko se radi o relativno malim i oblim predmetima, može se desiti da ih životinja sa stolicom uspije izbaciti iz organizma. Međutim, uglavnom se ovakve situacije završavaju operacijom i kirurškim odstranjivanjem stranih tijela.

Kod životinja koje su sklone pojesti nešto što nije hrana, bitna je prevencija i pravilan odgoj.

Budući Vaša kujica jede superpremium hranu, koja je kompletno izbalansirana, a uz nju joj još dodajete i VMP (multivitaminski i mineralni dodatak prehrani), koji uz Eukanubu čak i nije potreban, mislim da se kod nje radi o ružnoj navici i znatiželji. Ona je mladi pas i takve se stvari odgojem (po potrebi i odgovarajućim kažnjavanjem) još uvijek mogu iskorijeniti. Osim toga, kad je šećete, držite je konstantno pod kontrolom i dovoljno blizu sebe, kako biste na vrijeme odreagirali ako pokuša progutati ili polizati nešto što ne bi smjela.

Ukoliko se na ovaj način ništa ne promijeni, odvedite je na pregled kod veterinara, kako bi se isključili eventualni zdravstveni problemi, kao potencijalni uzrok nastranom apetitu.

OZNAKE: