Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam labradora kojemu strašno pada dlaka. Što mogu kupiti u Pet centru da mu olakšam? Imamo rukavicu, ali ona ne izvlači baš poddlaku, a imam i onu savršenu metalnu četku koja super izvlači poddlaku, ali ona ga iritira, ne voli ju. Svrbi ga. Isto tako na vrhu repa mu je otpalo malo dlake, po nogama isto kao da mu se mjestimice dlaka prorijedila, a na desnoj šapi ima kruzić promjera 0,5 cm bez dlake. Što bi to moglo biti, gljivice? Da li je to možda povezano s učestalim kupanjem u moru (živimo kraj plaže i ima slobodan pristup moru) i često ga onda ispirem vodom, da ne bude slan? Da li je to možda posljedica ovih sparina, jer se stalno češka od nervoze... ima samo dvije godine... pomozite ... Tatjana

O: Za početak, predložila bih promjenu hrane. Niste naveli koju hranu konzumira Vaš labrador. U Pet centru možete naći hranu namijenjenu problemima kože, a Vaš ljubimac reagira prilikom češljanja što upućuje na moguće iziritiranu kožu, a uz to dosta gubi dlaku.

U njegovoj ishrani trebalo biste povećati postotak omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje moduliraju kožne upalne reakcije, povećati cink, biotin, vitamin A. Sve to nalazi se u Royal Canin hrani (Hypollergenic) ili u Ekanubi  (Dermatosis) ili u Hill's hrani (Sensitive skin). Za pomoć u odabiru obratite se našim veterinarima.

Nedostatak dlačnog pokrova na određenim dijelovima tijela može biti i zbog povećanog pritiska tijela prilikom ležanja, a većina naših ljubimaca ovih dana se izležava zbog visokih temperatura zraka. Kružić na desnoj šapi bi trebalo ipak pregledati u veterinarskoj ambulanti, jer uzrok može biti i komadić trave zabijen u slojeve kože pri čemu okolno tkivo stvara barijeru između zdravog i bolesnog područja, nama vidljivo kao izbočenje kože. Bez obzira o kojem se uzroku radi, šapica mora biti podvrgnuta pregledu i liječenju.

OZNAKE: