Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P:  Imam retrivericu staru 6 mjeseci. Hranim je Royal Caninom Junior 33. Primjetila sam kvržice iznad repa, na leđima i par na donjem dijelu vrata. Tvrde su, crvenkaste i iz nekih curi limfa. Neke su se već pretvorile u krastice. Redovno je čistim od parazita. Uši čistim svaku večer jer se u njima nalazi nešto smeđe što smrdi. Molim Vas da mi napišete o čemu se radi, i da li je potrebno mijenjati hranu. Često grize šapice i zna prespavati cijeli dan. Užasno je proždrljiva i stalno bi jela. Redovno idemo u šetnju. Lijep pozdrav, Ivana

O: Promjene na koži Vašeg šteneta koje opisujete mogu biti različite etiologije.

Kod pasa je vrlo čest kontaktni dermatitis, koji može biti alergijski i nealergijski, s tim da se oba mogu javljati u akutnom i kroničnom obliku.

Akutni nealergijski kontaktni dermatitis nastaje kao snažna reakcija već nakon kraćeg kontakta s izrazito jakim vanjskim čimbenikom. U podlozi je upalni proces, bez alergijske ili imunološke reakcije. Dolazi do oštećenja površinskog sloja kože, u vidu crvenila, prištića ispunjenih gnojem ili bistrim sadržajem. Svrbež može i ne mora biti izražen.

Kronični oblik nastaje nakon dužeg djelovanja s vanjskim čimbenikom.

Kontaktni alergijski dermatitis nastaje 24 - 48 sati nakon kontakta s alergenom. U psa je često posljedica ugriza buhe, alergija na travu prilikom šetnje te reakcija na protein iz hrane (koji je najčešće alergen), ili reakcija na materijal od kojeg je napravljen ležaj u kojem pas spava i dr. Vrlo često se dermatitisi javljaju i kao posljedica prepunih analnih vrečica, iz kojih se sekret analnih žlijezdi ne prazni u debelo crijevo.

Dermatitis može biti i posljedica bakterijske infekcije ili kombinacija alergije i bakterijske infekcije. Bakterijske infekcije mogu se očitovati kao površinska pioderma, duboka pioderma, impetigo, hot spot.

Endokrinološke bolesti također mogu biti praćene kožnim simptomima, kao i autoimune bolesti (lupus, pemphigus).

Na kraju, spomenuti ću i dermatitise na alimentarnoj osnovi, kao posljedica nedostatka nezasićenih masnih kiselina, disbalansa nekih minerala, nedostatka vitamina.

Kupanje dodatno može oštetiti zaštitni sloj kože i oslabiti obrambenu funkciju. Ako je potrebno psa češće kupati, svakako koristite neke iz medinskih linija šampona (Vétoquinol Dermilen šampon). U suprotnom, psa ne bi trebalo kupati šamponima češće od jednom u dva-tri mjeseca.

Također, u pasa se najčešće javljaju lipomi, kao kvržice na koži ili ispod kože. Mekane su, okruglaste, bezbolne mase, obično prisutne ispod kože, no ponekad se prošire između vezivnog u dublja tkiva i mišiće. Obično su benigni; ne inficiraju okolna tkiva, ne metastaziraju u druge dijelove tijela. Narastu do određene veličine i kao takvi ostaju. Večinu lipoma nije potrebno odstranjivati. No povremeno lipomi narastu u tolikoj mjeri da ometaju normalnu funkciju tijela psa, tako da je indicirano kirurški ih odstraniti.

Kvržice koje se osjete na površini kože psa mogu biti i začepljene lojne žlijezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine (ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave). Ostale postaju kronično iritirane i inficirane, te se moraju ukloniti.

Osim navedenog, na koži se mogu pojaviti slijedeće kvržice i izrasline: nekancerogene - ciste, bradavice, inficirani dlačni folikuli, hematomi kancerogene (mogu biti maligne) ili benigne naravi, a povremeno imaju oba svojstva.

Sve što sam nabrojala može izazvati promjene kao u Vašeg psa, prema tome dijagnostika u tom slučaju je jako zahtjevna. Terapija je jasna ako se uspije determinirati uzrok, u suprotnome liječenje je samo simptomatsko. Preporučam Vam da posjetite Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kako bi se utvrdio uzrok te započelo s terapijom ukoliko ona bude potrebna ili kako bi se donijela odluka o promjeni hrane, ako je hrana zaista uzrok.

U zvukovodu nastaje žutosmeđa masa koja se naziva cerumen ili ušni vosak (smola). To je zapravo proizvod ceruminalnih žlijezda i žlijezda lojnica, pomiješana s oljuštenim stanicama kože, česticama nečištoće i mrtvim dlakama iz zvukovoda. Svježi cerumen je polutekuć i žut, a kasnije se stvrdnjava i poprima smeđe-crnu boju. Ako se cerumen pojačano stvara ili ako se otežano spontano čisti (npr. sužen zvukovod, neredovito čupanje mrtve dlake kod životinja koje imaju mrtvu dlaku u ušima i sl.), dolazi do problema s ušima kod pasa. Cerumen ima i zaštitnu ulogu i izrazito je higroskopan, odnosno nakuplja vodu i dodatno bubri što ima za posljedicu začepljenje zvukovoda. Otežana drenaža cerumena i njegov transport do zvukovoda dovodi do idealnih uvjeta za razmnožavanje gljivica, bakterija i ušnih parazita.

Stoga bih Vam savjetolovala da prvo očistite uši kod Vašeg šteneta kako biste uklonili cerumen, a ako se ne usudite sami očistiti uši, odvedite ga veterinaru koji će Vam za prvi put pokazati kako se to točno radi. Osim navedenoga, pregledom otoskopom moći će razlučiti da li se možda ne radi o upali ušiju.

Uši možete čistiti za to predviđenim sredstvima:

- "Otifree" od Vetoquinola, koji ima jaku sposobnost otapanja cerumena i prljavštine unutar uha; čišćenjem se reduciraju bakterije i gljivice u vanjskom slušnom kanalu
- "Ohren-Reinniger" od Beaphara, otopina za čišćenje ušiju koja sadrži posebno sredstvo za regeneraciju kože i sluznice
- "Canina" rupčići koji su natopljeni u posebnu tekućinu za njegu ušiju, a koja je podnošljiva i za pse i za mačke.

OZNAKE: