Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam šarplaninca od 5 mjeseci. U posljednje vrijeme sam primjetila da ima kvrgu između ušiju veličine manje jabuke koja je simetrična, okruglasta, u ravnini čela i kad digne glavu u ravnini je sa kičmom, ne boli ga na dodir, razigran je i normalno se ponaša, jedino što relativno puno spava, bar 12 sati dnevno. Čini mi se da je to uvijek imao, ali ta kvrga raste i po dodiru je kost, ne vidi se ispod dlake, ali se baš osjeti pod rukom i ne voli dodir po čelu, izmiče glavu. Da li je to normalno s obzirom da je to pas u razvoju? Strah me je da nije u pitanju neka anomalija ili bolest, a puno mi stalo do njega.
Srdačan pozdrav! Darija

O: Promjene na koži Vašeg šteneta koje opisujete mogu biti različite etiologije.

Osim kvržica kao posljedice kontaktnog dermatitisa, u pasa se najčešće javljaju lipomi, kao kvržice na koži ili ispod kože. Mekane su, okruglaste, bezbolne mase, obično prisutne ispod kože, no ponekad se prošire između vezivnog u dublja tkiva i mišiće. Obično su benigni; ne inficiraju okolna tkiva, ne metastaziraju u druge dijelove tijela. Narastu do određene veličine i kao takvi ostaju. Večinu lipoma nije potrebno odstranjivati. No povremeno lipomi narastu u tolikoj mjeri da ometaju normalnu funkciju tijela psa, tako da je indicirano kirurški ih odstraniti.

Kvržice koje se osjete na površini kože psa mogu biti i začepljene lojne žlijezde. Ovakve ciste mogu biti sastavljene od staničnog detritusa ili samo tekućine (ponekad prsnu same od sebe, zacijele i više se ne pojave). Ostale postaju kronično iritirane i inficirane, te se moraju ukloniti.

Osim navedenog, na koži se mogu pojaviti slijedeće kvržice i izrasline: nekancerogene - ciste, bradavice, inficirani dlačni folikuli, hematomi kancerogene (mogu biti maligne) ili benigne naravi, a povremeno imaju oba svojstva.

Sve što sam nabrojala može izazvati promjene kao u Vašeg psa, prema tome dijagnostika u tom slučaju je jako zahtjevna. Terapija je jasna ako se uspije determinirati uzrok, u suprotnome liječenje je samo simptomatsko.

Preporučam Vam da posjetite Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kako bi se pregledom riješila dilema o mogućem patološkom procesu.

OZNAKE: