Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani! S koliko se mjeseci maca smije početi kupati te koliko je to često potrebno činiti?
Unaprijed hvala! Rahela P.

O: Mačke puno vremena provode u samouređivanju i zbog toga ih nije potrebno često kupati. Neke mačke, a to su obično kratkodlake, nije potrebno uopće kupati, za razliku od dugodlakih mačaka. Njihovo je održavanje krzna puno teže i kompliciranije, a pogotovo ako maca ima problema s probavom, pa joj se odostraga na dlaci prilikom obavljanja nužde može zalijepiti vlastiti izmet.

Svakako mačku naučite na redovito četkanje dlake dok je još mala. Kupanje mačića ne preporučujem prije trećeg mjeseca starosti. Šampon koji smijete koristiti mora biti specijalno proizveden za mace. Prije kupanja dobro iščetkajte macu, u kadu stavite gumeni podložak kako bi spriječili klizanje. Voda za kupanje ne smije biti ni prevruća niti prehladna.

Neki od šampona koje imamo u Pet Centru su: Beaphar "Provitamin kitty", Gimpet "Šampon za dugodlake mačke" i "Šampon za kratkodlake mačke", Seven Seas "Kitzyme Conditioning Cat Shampoo", Trixie "Shampoo Katzen", Friskies "Expert shampoo pH 6,5", Bio-groom "Silky Cat" i "Kuddly Kitty", Essentials "Cat it". Postoje i šamponi za suho pranje mačaka u obliku pudera i u obliku specijalne tekućine. U tom se slučaju dlaka namoči s tim tekućim šamponom, dobro se šampon umasira u dlaku i maca se prebriše sa suhim ručnikom.

Macu se ne smije kupati prečesto. Također Vam moram napomenuti da se većina mačaka uopće ne voli kupati, ali to ćete vidjeti tek kada je pokušate okupati. Također preporučujem da dobro osušite svoju macu kako ne bi dobila upala pluća. Još Vam samo mogu poželiti sretno i što bezbolnije kupanje Vaše mace.

OZNAKE: