Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene oko šest mjeseci, nađeno, križanac terijera. Preksinoć sam ju kupala pa mislim da joj je voda ušla u uho, no nisam sigurna, od jučer stalno trese glavom i šapom češe desno uho. Poslije kupanja ju nisam vodila van. Molim vas mogu li kupiti neke kapi, naša veterinarska stanica subotom radi do 13 sati pa se nismo obraćali veterinaru. Hvala, Tihomila

O: Uho je građeno od tri dijela:

1. vanjsko uho "- čine ga uška i vanjski slušni kanal, a proteže se do bubnjića;

2. srednje uho "- čini ga slušni kanal od bubnjića, povezan je Eustahijevom tubom sa ždrijelom;

3. unutarnje uho - ovdje je smješten centar za ravnotežu i sluh.

U slušnom kanalu se normalno proizvodi cerumen. Zbog građe kanala, koji je na početku okomit, može doći do nakupljanja tog cerumena, a posljedično i naglog razvoja bakterija i gljivica, koje čine normalnu mikrofloru u uhu, pa nastane upala.

Najčešći razlozi upale uha kod pasa su alergije, ušni paraziti, strano tijelo u uhu ili dlake u slušnom kanalu. Ostali uzroci nešto su rjeđi: trauma, hormonalni poremećaji, seboreja, nasljedne imunološke bolesti, itd.

Kod svih slučajeva dolazi posljedično do prekomjernog razvoja bakterija i gljivica. Sadržaj kod bakterijskih infekcija je često žućkast i ljepljiv.

Gljivice, koje čine normalnu mikrofloru uha, su iz roda Malassezia, a kod njihovog prekomjernog razvoja je sadržaj uha smeđe boje, ljepljiv i neugodnog mirisa. Na gljivice djeluju kapi koje sadrže antimikotike (Otonazol, Otiprin Otomax...).

Neke pasmine češće oboljevaju od upale ušiju, a to su pasmine koje imaju poklopljene uške pa se u njihovoj uški brže razvijaju gljivice i bakterije zbog zadržavanja vlage i topline u ušnoj školjki.

Kod kupanja se preporučuje ne močiti ili, koliko je to moguće, spriječiti da voda uđe u uho. Neki "nespretni" vlasnici pasa, iz straha da ne smoče uho, koriste vatene čepiće za uši.

Ulazak vode i šampoma u uho vlaži ušni kanal i iritira, a uslijed topline i vlage dolazi do prekomjernog razvoja bakterija i gljivica. 

Najprije je potrebno uho isprati otopinom za ispiranje ušiju (Otifree) i očistiti uho. Može se ispirati toplom fiziološkom ili hipertoničnom otopinom, a kod jako prljavih ušiju najbolje je to učini s 3% hidrogen peroksidom.

Nakon ispiranja potrebno je u uho kapati antibiotske i antimikotske kapi, 2-3 puta na dan, kroz 7 dana, koje se dobivaju na preporuku veterinara (Otonazol, Otiprin, Otomax).

Nekada je dovoljno samo par puta isprati uho, bez primjene antibiotskih kapi.

No, pravo zdravstveno stanje uha Vaše ljubimce može se vidjeti isključivo kliničkim pregledom otoskopom pa Vam savjetujem da svakako, ukoliko to već niste učinili, posjetite veterinara, koji će, u skladu s nalazom nakon pregleda, propisati terapiju lokalne il/i opće naravi.

OZNAKE: