Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zanima da li mogu prati zamorce vlažnim maramicama. Unaprijed zahvaljujem. Pozdrav, Robi

O: Moguće je zamorcima održavati higijenu površinskog sloja dlake vlažnim maramicama. Međutim, potrebno bi bilo koristiti vlažne maramice namijenjene za kućne ljubimce i izbjegavati područje oko očiju, nosa, usta.

Također, potrebno bi bilo izbjegavati vlažne maramice za ljude jer iste posjeduju različita kemijska sredstva koja mogu naštetiti integritetu i kvaliteti kože, dlake.

Međutim, uzgajivači ipak savjetuju da je nužno svog ljubimca oprati bar jedanput u šest mjeseci. Na takav način je moguće održati zdravlje i kvalitetu kože te posljedično i dlake.

Kupanje zamoraca se odvija na takav način da je prethodno potrebno napuniti posudu ili kadicu za kupanje zamoraca s toplom vodom, u visini ne više od vrata zamorca. Nakon toga se, oprezno i polako, spusti zamorac u posudu ili kadicu. Nakon toga se koristi šampon namijenjen za zamorce koji se u manjim količinama postepeno nanosi na dlaku zamorca te se nježno masira koža i dlaka. Prilikom šamponiranja se pokušava izbjeći područje oko očiju, ušiju i nosa te na taka način prevenirati eventualne probleme. Nakon toga se šampon s ljubimca ispere svježom mlakom do toplom vodom opet pazeći da voda ne dođe na područje očiju, ušiju, nosa. Nakon kupanja se ljubimac postavi u ručnik te se dobro osuši. Neki uzgajivači ovdje nerijetko koriste i fen za kosu postavljen na najmanju brzinu i s veće udaljenosti kako bi ubrzali proces sušenja dlake.

Prilikom i po sušenju ljubimca bitno je i ne zaboraviti na raščešljavanje dlake (posebno važno kod dugodlakih zamoraca).

U svakom slučaju, pravilnim pristupom te opreznim pranjem ljubimca moguće je osigurati jedno poprilično ugodno i dobro iskustvo i ljubimca i vlasnika.