Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam velikog kunića i primjetila sam da mu zadnjih nekoliko dana idu suze na lijevo oko, tako da mu je dlaka ispod oka mokra. Šta se može učiniti? Na oku nema nikakvih promjena, a niti na njegovom ponašanju, normalno jede i sve, moja pretpostavka je da je to možda od sijena ali nisam sigurna. Da li postoji nešto čime bih mu mogla mazati ili kapati oko, to mu se je i prije par mjeseci negdje u proljeće isto dogodilo ali je za 2 dana prošlo.
Hvala.

O: Infekcije oka relativno su česte u kunića.

Najčešći znak upale oka je nakupljanje sadržaja u unutarnjem kutu oka različite konzistencije (vodenast, sluzav, gnojan), a posljedično tome mokra dlaka ispod donje vjeđe jednog ili oba oka, ispadanje ili obojenost dlake. Po svim vanjskim znakovima kunić se čini kako je zdrav, no s početkom suzenja jednog ili oba oka svakako bi trebalo posjetiti veterinara. Mnogo uzroka rezultira pojačanim suzenjem i očima koje izgledaju staklasto. Bakterijske infekcije (Pasteurella sp., Bordetella sp., ili Staphylococcus sp.) jedne su od najčešćih uzroka problema s očima, a potrebno ih je odmah liječiti jer se infekcija može proširiti na vilicu i respiratorni sustav. Upale očiju često se javljaju kao nastavak infekcije sinusa i ponekad ih je potrebno liječiti i lokalno i sistemski antibioticima. Ovo je važno iz razloga kako su oči povezane živcem sa mozgom, nakon neliječenih očnih infekcija se može kao komplikacija javiti upala mozga sa mnogo težim posljedicama.

Drugi od uzroka suzenja jednog ili oba oka je obstrukcija suzonosnog kanala kao posljedica upale ili urođene mane. Ovaj kanal služi za protjecanje suza od oka u nosnu šupljinu. Ako je kanal neprohodan, otjecanje suza je otežano, pa suze teku preko ruba kapaka niz obraz. Ako se radi o upalnom procesu problem se liječi ispiranjem kanala i antibiotskom terapijom. Također, javlja se i urođena nepravilnost kapaka (uvrnuće ili izvrnuće kapka) što ima za posljedicu suzenje oka. Ovisno o nalazu poduzima se i kirurško liječenje.

Alergija na prašinu sijena, stelje ili suhe hrane isto je jedan od čestih uzroka suzenja. Komadići piljevine mogu dospjeti u oko i mehanički ga dražiti što rezultira suzenjem. Također, ako se kavez dovoljno često ne čisti, nakupljaju se štetni plinovi (amonijak) koji draže sluznicu oka.

Kako postoje brojni uzroci suzenja oka, te moguće komplikacije savjetovala bih Vam da posjetite veterinara, te prema dijagnozi poduzmete odgovarajuće liječenje.