Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Postoji li mogućnost zaraze nekom bolesti putem kunića kućnog ljubimca u trudnoći, kao što kod mačaka npr. postoji toksplazmoza? Hvala, Ivana

O: Zoonoze koje prenose glodavci kao kućni ljubimci su vrlo rijetke. Više su zastupljene alergije vlasnika na dlaku ljubimca, kao i ugrizi i ogrebotine koje nastaju prilikom nepravilnog rukovanja, odnosno uzimanja kunića na ruke.

Liječnici i veterinari slažu se da je kunić kao kućni ljubimac najsigurniji i za vrlo malu djecu (u korelaciji ljubimac - izvor moguće zaraze).

Kunić nas može putem ogrebotine inficirati Pasteurella multocidom, koja izaziva kožne upale u čovjeka, a u tom slučaju se treba obratiti svom liječniku radi terapije antibiotikom.

Salmonelozu, yersiniozu i tularemiju prenose divlji glodavci, a ne kućni ljubimci kunići.

Od vanjskih nametnika, kao što je Cheyletiella i dermatofit (gljivica) Trichophyton, postoji mogućnost zaraze, ali se to vrlo rijetko događa. Manifestira se upalnim simptomima (crvenilo, svrbež, mjehurići), ovisno o trenutačnom zdravstvenom stanju vlasnika.

Ako se kunić drži u normalnim uvjetima, redovito čisti, pravilno hrani, iščetkava krzno, korigiraju mu se, odnosno režu noktići na nogama (pri čemu je potreban oprez zbog mogućih ogrebotina)jednom mjesečno, ako redovito perete ruke poslije kontakta s kunićem, Vaš ljubimac ne predstavlja opasnost za vrijeme Vaše trudnoće.

U svakom slučaju, radi sigurnosti, predlažemo Vam da kunića odvedete na jedan mali sistematski pregled kod veterinara.