Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam 2 godine starog patuljastog kunića. Prije par dana je navečer odjednom klonuo. Primjetili smo da nešto nije u redu jer nije skakao, trčkarao, već je samo bespomoćno ležao. Ujutro smo ga odveli kod veterinarke koja mu je popipala trbuh i bez ikakvih pretraga zaključila da ima parazita i da će uginuti ako se ne uspije izliječiti (plinovi će mu ići prema plućima i srcu i ugušit će se - tako nam je slikovito objasnila). Morao je 5 dana piti neki lijek (u 1 dcl vode). Odmah nakon što je isti dan popio malo vode, živnuo je i navečer imao normalnu probavu. Zatim smo trebali napraviti pauzu 7 dana, no u  meduvremenu je dobio proljev. Odveli smo ga kod novog veterinara koji mu je dao 2 injekcije. I tako 3 puta. 

S obzirom da ga posjeti veterinaru jako plaše odlučili smo mu umjesto inekcija dati lijek jos 5 dana (koji nam je dala stara veterinarka i novi se složio da to tako napravimo). Ali pije jako malo vode (svega nekih 30 ml dnevno, a trebao bi 1 dcl pa ne znam koliko je to efikasno). U međuvremenu je novi veterinar provjerio stolicu i nije ništa našao (možda nikad nije ni bilo parazita, a mozda su s lijekovima nestali). Zbunjeni smo količinom lijekova koju moramo dati kuniću i čestim posjetima veterinaru koji njega jako plaše, a nitko nam točno ne zna reći što mu je. Izgleda mi kao da ni oni ne znaju. Treba li mu prestati davati voće i povrće ako poslije toga ima mekanu stolicu (u obliku pletenice) ili se to samo odnosi na proljev? Koji može biti razlog što odbija da ga nosimo u rukama (jednostavno mu ne paše). Dobili smo ga kad je imao 10 mj. Ne zatvaramo ga u kavez (cijeli dan može slobodno šetati) i ima kavez (samo donji dio) u kojem mu stoji hrana, voda, sijeno, piljevina. Koje se sve voće i povrće može davati kunićima? Jako mi se sviđa vaša stranica i mogućnost postavljanja pitanja. Unaprijed zahvaljujem!
Iva

O: Osnovu prehrane kunića čine zelena krma (trave ili korovi kao trputac i maslačak), sijeno, povrće (korjenasto i list), koncentrirana peletirana hrana, manje količine voća (jabuka, grožđe, banana - povremeno i u vrlo malim količinama), te na posljetku orašasto voće. Nikada im ne treba dati čokoladu, kolače, krekere, mliječne proizvode, tjesteninu ili kruh.

Kunić prosječno popije dnevno 10 ml vode / 100g tjelesne težine. Ova količina može varirati, već prema načinu hranidbe.

Probavni sustav kunića vrlo je osjetljiv na nagle promjene hrane, obzirom da u procesu probave sudjeluju njihove vlastite "dobre" bakterije. U slučajevima kada se njihova ravnoteža poremeti, dolazi do poremetnji različitog stupnja. Javljaju se proljevi, životinja može biti naduta, opće stanje promjenjeno... U periodu kada kunić ima meku stolicu ili proljev svakako treba prestati davati voće. Važno je da uvijek ima na raspolaganju dovoljno kvalitetnog sijena.

Vezano uz dosadašnje dijagnoze i terapiju kunića, mogu Vam samo preporučiti da Vašeg ljubimca odnesete na Internu kliniku Veterinarskog fakulteta i zatražite još jedno, vjerujem najpouzdanije mišljenje.