Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Moj ovnoliki kunić je star 7 mjeseci. Ishrana mu je raznolika i često dobiva povrće ili voće. Često ga izvodim van na veliku livadu ispod stabla. Jedan dan dok je slobodno trčao primjetila sam kako jede lišće. Začudila sam se jer on vani nikada ne jede, a pogotovo ne lišće. Imam jednu knjigu na engleskom i u njoj nisam ništa našla pa zato sada pitam Vas da li njemu možda fali nešto u ishrani.
Hvala, Lorena

O: Kunići su isključivo biljojedi. Njihova je anatomska i fiziološka struktura probavnog sustava prilagođena probavi hrane biljnog porijekla.

Najvažniji dio prehrane je sijeno koje treba bit zastupljeno u količini od 80 - 90% dnevne prehrane, na raspolaganju 24 sata dnevno uz vodu. Sijeno zbog svoje čvrstoće, potpomaže trošenju zubi. Vrlo je bitno da sijeno ne sadrži čestice prašine ili plijesan. Kvalitetno sijeno ima aromatičan miris i  zelene je boje. Uz sijeno kao dodatak prehrani može se davati i povrće. Povrće mora biti svježe, oprano i dobro osušeno kako biste izbjegli probavne smetnje. Voće treba davati umjereno, 1 - 2 puta tjedno u vrlo malim količinama, jer sadrži velike količine voćnog šećera i voćne kiseline, što može uzrokovati probavne smetnje i dijabetes.

Često je u prehrani zastupljena i gotova hrana, koja sadrži žitarice i kunići je vrlo rado jedu. No, takva hrana nikako ne smije biti jedini način prehrane, jer je bogata škrobom, a siromašna celulozom. Prehrana koja je isključivo bazirana na suhoj hrani može uzrokovati ozbiljne probavne smetnje, jer žitarice smanjuju pH vrijednost, što može uzrokovati nadutost i proljev, te zbog visoke hranjive vrijednosti dovode do gojaznosti i oštećenja unutrašnjih organa (masna distrofija jetre). Hrana svakako ne smije sadržavati šećer, boje, poboljšivače okusa, sol, konzervanse, masti i sl.

Bitno je ne raditi nikakve nagle promjene hrane, a nove namirnice uvoditi postepeno. Dobro je ponuditi i svježe grančice jabuke, bukve ili breze, koje kunići radu jedu, a potpomažu trošenju zubi.

Kunići vole jesti i skloni su istraživanju, pa nije ništa čudno što Vaš ljubimac želi jesti lišće u prirodi. Svakako Vam preporučujem da to izbjegavate, osobito ako ne znate da li ih kunić podnosi. Često je takva hrana onečišćena osobito ako se nalazi blizu prometnica ili ako se nalazi na površinama koje su tretirane gnojivom ili pesticidima, te ako je psi i druge životinje koriste za obavljanje nužde. Ako se radi o sušenim biljkama, zbog velike količine kalcija, često dolazi do oštećenja bubrega i pojave mokraćnih kamenaca. Nadalje postoji opasnost trovanja, osobito ako se radi o biljkama koju se toksične za kunića.