Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ja imam 1 godišnjeg kunića i žarko me zanima da li kunić ima neku bolest koja se može prenijeti poljupcem u glavicu? Unaprijed hvala, Vanessa

O: Iako su kunići vrlo čiste životinje (većinu svoga vremena provode čisteći krzno) i gotovo da nemaju nikakav miris ukoliko se redovito čiste, uvijek postoji opasnost od prijenosa bolesti s ljubimca na čovjeka (zoonoza) i obratno.

Čovjek se može zaraziti ugrizom ili ogrebotinom, kontaktom sa slinom, izmetom i mokraćom.

Zoonoze su zarazne bolesti zajedničke životinjama i ljudima. Danas je poznato preko 200 uzročnika zoonoza.

Zoonoze kunića su: Limfocitarni horiomeningitis, Salmoneloza, Pseudotuberkuloza, Tularemija, Pastereloza, Kampilobakterioza, Listerioza, Trihofitoza, te neke parazitarne i gljivične bolesti. Česte su gljivične infekcije uzrokovane gljivicama Trichophyton mentagrophites i Microsporum canis.

Kunići, na žalost, uvijek prekasno pokažu da su bolesni. To je osobina životinja koje u prirodi žive u grupama. Bolesni kunić ne želi da njegovu bolest ostali članovi grupe primjete i zbog toga želi ostaviti utisak zdravog kunića koliko god dugo je to moguće, jer u protivnom biva izbačen iz grupe i nastambe, te postaje lak plijen grabežljivcima.

Ta njihova prirodna osobina otežat će nam otkrivanje bolesti u početnom stadiju. Zbog toga je vrlo važno svakodnevno promatrati, da li je došlo do nekih neuobičajenih promjena u ponašanju i navikama vaših ljubimaca, a sve kako bi pravovremeno reagirali i pružili svom ljubimcu najbolju moguću pomoć.

Stoga, struka savjetuje da se izbjegavaju kontakti, kao što ste Vi naveli, te prije i nakon kontakta sa ljubimcem, odnosno njegovom hranom i opremom, temeljito prati ruke.