Odgovara:
Danijela Biban, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam jedan problem sa svojim kunićem. Kunić je star oko 11 mjeseci. Kod mene je došao kao beba od 2 mjeseca i bilo je sve ok do njegova 5. mjeseca života. Nakon tog razdoblja počeo se jako linjati, sve do danas bez prestanka. Hranim ga miješano, malo kupovnom hranom, malo povrćem. Uz svu prehranu dobivao je  još sijeno i vitamine. Često je u vrtu i dosta je po rukama. Nije kastriran. Počeo se linjati u proljeće. Ne znam je li to linjanje normalno pa vas molim da mi pomognete. Robert

O: Linjanje je pojava kada se stara dlaka zamjenjuje novom.

U pojedinim fazama linjanja ispadanje dlake može biti vrlo izraženo, što vlasnici često opisuju kao ''ispadanje dlake u hrpicama'', dok u drugim fazama dlaka ispada konstantno, ali slabijim intenzitetom. Općenito, kod zdravih je kunića normalno da se ovaj ciklus izmjene dlake javlja dva puta godišnje. Ukoliko se radi o dugodlakoj pasmini kunića, vlasniku se može činiti da je proces linjanja duži nego kod kratkodlakih kunića ili da se životinja konstantno linja.

Ponekad se može dogoditi da se kunić zaista linja duže nego je to normalno, a to se najčešće događa u situacijama s produženim intervalom dnevne svjetlosti, što mijenja bioritam kunića i on je konstantno u svojevrsnoj fazi stresa. Gubitak dlake ponekad je povezan i s bolestima, međutim, u takvim se situacijama mogu pojaviti i neki drugi simptomi.

Navodim, stoga, neke od najčešćih bolesti.

Šuga je parazitarna bolest uzrokovana grinjama (Psoroptes cuniculi; Sarcoptes spp.; Chorioptes spp.). Promjene se uglavnom javljaju na uškama, rubovima očnih kapaka, oko usta, nosa i nožnih prstiju. Promjene su blijedo-žućkaste boje, izazivaju izraziti svrbež, zbog kojeg se životinja konstantno češe, što može otvoriti mogućnost nastanku sekundarnih bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Liječe se lokalno ili sustavno, odgovarajućim antiparaziticima.

Ponekad se gubitak dlake javlja isključivo na određenoj tjelesnoj regiji i kao takav, upućuje na određeni zdravstveni problem. Vrlo često se može dogoditi gubitak dlake u perianalnoj regiji (oko repa i između stražnjih nogu), na trbuhu ili po stopalima. To se uglavnom događa kod problema s mokraćnim sustavom (upala mokraćnog mjehura, infekcije mokraćnih puteva, mokraćni kamenci), pri čemu mokraća konstantno kaplje, a time nadražuje kožu, koja postaje podložna bakterijskim infekcijama, a time i upalama. Na zaprljanom dijelu, dodatno oslabljenom sa bakterijskom infekcijom, vrlo se često mogu javiti ličinke muha, što može biti stanje opasno po život kunića. Kod ovakvih problema, bitno je izliječiti primarni uzrok (bolest mokraćnih puteva), a zatim izbrijati dlaku i sanirati problem na koži.

Lažna trudnoća je pojava koja se javlja kod nesteriliziranih ženki kunića, a posljedica je hormonalnih promjena nakon tjeranja. Ovo je stanje karakterizirano time da si ženka čupa pramenove dlake s prsiju, bokova i trbuha, u namjeri da od njih formira ''gnijezdo za mlade''. Najbolja prevencija ovakvog ponašanja je sterilizacija.

Hormonalne poremetnje također mogu biti uzrokom pojačanog linjanja. U tom slučaju, isključivo veterinarskim pregledom i laboratorijskom pretragom krvi (kojom će se odrediti hormonalni status organizma) može se postaviti odgovarajuća dijagnoza, a time i odrediti terapija.

Kunići su po prirodi vrlo uredne životinje i konstantno se uređuju, baš kao i mačke. Međutim, u fazi linjanja potrebna im je vlasnikova pomoć (četkanje jednom dnevno), kako bi taj proces trajao što kraće, a i kako biste redovnim četkanjem, onemogućili da se višak dlake nađe u probavnom sustavu Vašeg ljubimca i na taj mu način stvori dodatne probleme.

O kojem se konkretnom uzroku linjanja kod Vašeg kunića radi, moguće je odrediti isključivo pregledom kod veterinara.