Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Htjela bih kupiti patuljastog kunića, pa me interesira kako se slaže s malom djecom (1 godina)? 
Unaprijed hvala, Silvija.

O: Životinje su živa bića, a vlasnici su dužni se brinuti o svome ljubimcu, pružiti mu svoje razumijevanje i ljubav. Kunići nisu igračke, to su osjetljiva, umiljata, razigrana i vrlo inteligentna bića. Dakle, sva briga koju iziskuje ostaje na Vama, roditelju. Djeca su u većini slučajeva premala da bi se mogla brinuti o životinji, a kasnije im i vrlo brzo dosadi, pa kunić sam boravi u kavezu.  

Bez obzira koliko ste zauzeti svakodnevnim obavezama, uvijek ste potrebni kuniću, jer ovisi o Vama i potrebno mu je svakodnevno posvetiti vremena. Kunići ne podnose galamu i "natezanje" što mala djeca često čine. Imaju osjetljive organe i treba obratiti pozornost na način kako ga držite i nosite. Zbog krhkih kostiju, kad ih djeca ispuste naglo iz ruku, dolazi do lomova. Dječja igra nije uvijek nježna, ne samo da će se ozlijediti kunić, već može biti i ozlijeđeno dijete, najčešće jakim stražnjim nogama kunića. Kunići žive i preko 10 godina, dakle, trebate biti spremni se cijelo to vrijeme brinuti o njemu.

Tu su i godišnji odmori. Jeste li spremni kunića povesti sa sobom na more, u planine itd. Treba uzeti u obzir da kunići ne podnose vrućine, sunce. Ako ga planirate nekome ostaviti, razmislite kome ćete povjeriti brigu o svome ljubimcu. Uz najbolju njegu i brigu životinja će patiti za Vama.

Sve je to vrlo stresno za kunića, a djeci daje loš primjer kako se brinuti o životinji.

Tu je i veterinarska skrb, koju ste životinji dužni pružiti ako se razboli, što je ponekad dosta skupo. Dakle, morate biti spremni i na materijalna davanja, koja nisu samo hrana, stelja itd.

Kunići su dvojezupci, slični glodavcima i vrlo rado grickaju kablove, namještaj, tepih, te ne smije biti izvan kaveza bez Vašeg nadzora. A tu je i vršenje nužde - neki kunići koriste posudice za obavljanje nužde, a neki to obavljaju i po te tepihu i po krevetu itd. Morate biti spremni na pranje tepiha, fotelja, trosjeda itd.

Mišljnja sam da kunići nisu za tako malu djecu, te Vam savjetujem da razmislite o nabavki mačke, koja je zasigurno pogodniji kućni ljubimac za malu djecu.