Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije svega Vas želim pozdraviti i zahvaliti na svim savjetima jer mi zbilja puno pomažu. No moram Vas zamoliti i za pomoć jer je zbilja hitno. Naime, moj dečko ima kujicu Beti (kratkodlaki istarski gonič, čistokrvni) već 7 godina. Ona ima 2 "sina", Twisa (6 god.) i Flekija (5 god.). Svih 7 god. njoj je bilo odlično, non-stop se mazila, igrala, čak je ponekad bila i dosadna. :) No prije otprilike 3 tjedna počela je jako kašljati, odbijati jesti, povraćala je i imala proljev. Jako je oslabila i dečko ju je odveo veterinaru, koji je rekao da ima tzv. "staračku bolest" i dao antibiotik. Njoj se okus gadio, pa su joj ga davali u hrani. Popila je cijeli, no i dalje ne jede, valjda se sad boji da joj ga opet ne podvale u hranu.

Jako je mršava i nema više nimalo snage. Molim Vas za neki savjet jer se jako bojim da će je morati uspavati, a volim je tako puno, kao i moj dečko. Hvala unaprijed. Vesna.

O: Očekivana životna dob kratkodlakog istarskog goniča je od 11-13 godina, stoga ne bih mogla tvrditi da je Vaša ljubimica stara. Trajanje života se bitno razlikuje od pasmine do pasmine, tako da što se smatra staro u jednoj pasmini nije nužno staro u drugoj. Sprečavanje bolesti, dobra prehrana i uspješne veterinarske intervencije produžuju život psima više nego ikad prije. Od vitalnog značenja su stoga i godišnji ili čak polugodišnji veterinarski pregledi. Od šeste do desete godine starosti, ugovorite cjeloviti preventivni pregled za Vašu seniorku.

Što se tiče kašljanja, ono je najčešće potaknuto upalom ili oštećenjem sluznice dišnih prohoda, a njime se uklanjaju neželjene tvari iz dušnika i bronha. Obično je izazvano alergijom, infekcijom ili stranim tijelom u dišnim prohodima. U druge, rjeđe uzroke ubrajamo inhalaciju ili gutanje otrova, tekućinu u grudnoj šupljini, gliste, bolesti srca, bolesti grudnog koša ili ozljede, tumore i kolaps traheje. Svaka bolest izaziva gubitak apetita, te bezvoljnost. Proljev i povraćenje jedni su od najčešćih problema. Njihovi su uzroci često beznačajni, ali u nekim slučajevima ugrožavaju i život. Uzroci povraćanja često leže u crijevnim poremećajima, pa su stoga povraćanje i proljev nerijetko povezani. Od crijevnih poremećaja najvažnija je upala crijeva, paraziti, strana tijela, infekcije (parvoviroza, štenećak), tumori, previše bakterija u tankom crijevu.

No, kako pas stari, postepeno se smanjuje učinkovitost imunološkog sustava. On može povremeno zakazati u otkrivanju i uništavanju mikroorganizama, dovodeći do češćih infekcija ili može propustiti otkriti nenormalne stanice koje se tada razviju u tumor.

Bez obzira na ove pretpostavke svakako Vam preporučujem da ponovno posjetite veterinara, napravite kompletan pregled kako bi dobili uvid u zdravstveno stanje Vaše kujice. Za sve bolesti vrijedi da što ih ranije dijagnosticiramo, to će ih biti lakše i jednostavnije liječiti.

OZNAKE: