Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku staru 4 mj. Predviđen joj je boravak u dvorištu s kućicom u šupi. Da li će htjeti spavati u svojoj kućici ako par puta prespava u našoj sobi, tj. hoće li cviliti preko noći zauvjek kao što to sad radi pa ju doslovno moramo uspavljivati u ranim jutarnjim satima. Ne znam da li je razlog cviljenja okolne mačke koje se šeću po noći pa ju to možda uznemirava ili osjećaj samoće? Htjeli bi smo ju naviknuti da spava u svojoj kućici, ali da ponekad bude i kod nas kad joj mi to dopustimo. U kuću je pustimo jer nam je žao što tako nemoćno cvili pred vratima. Da li da jednostavno ignoriramo takvo ponašanje ili nešto drugo s time da se ne naljuti na nas i da nema osjećaj odbačenosti. Unaprijed se zahvaljujem!

O: Kujica želi biti uz Vas, a potreba za blizinom vlasnika još je jače izražena noću za vrijeme spavanja. Dozvolite li kujici da izabere, najvjerojatnije bi se smjestila u Vaš krevet i sretna zaspala. Na Vama je da odredite granice i postavite pravila.

Psi su ponekad vrlo uporni i ne posustaju ispitujući granice dozvoljenog. Bude li poruka jasna i nedvosmislena, pas će je brže i lakše usvojiti.

U odgoju pasa je važno da ih ne zbunjujemo. Njoj sigurno nije jasno zašto ponekad može, a ponekad ne može spavati u Vašoj blizini. Pseća kućica ne može se mjeriti s toplim prostorom u kojem je okružena poznatim mirisima i zaštićena.

Međutim, ako Vam je to problem i ako ste odlučili da će živjeti na dvorištu, budite strpljivi i dosljedni.

Kujica se neće osjećati odbačenom ako ćete se danju igrati s njom, odvesti je na šetnju ili joj ponuditi zanimljivu igračku za pse. Počnite s vježbama poslušnosti kao što su "mjesto", "sjedni", "dođi", "čekaj"... Time ćete je postupno naučiti da nakon što legne na "mjesto" slijedi nagrada (poslastica, pohvala, milovanje). Kad nauči spavati u psećoj kućici, počnite je preko dana na kratko puštati u kuću, ali joj ne dozvolite da unutra spava.

S odrastanjem će ona biti sigurnija u sebe, prihvatit će dnevni ritam i način života ukućana, te će povremeni boravak u kući biti dio svakodnevnice, kao i činjenica da je sretna vlasnica cijelog dvorišta.

OZNAKE: