Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 8 mj. staru kuju američkog staforda, sterilizirana je, ali svako malo, iako već odavno pita za van i obavlja nuždu vani, bez razloga je obavi na našem krevetu. Pokušali smo vikati na nju, nikad je ne tučemo, ali ona gleda kao da ne zna šta nam je. Inače je zdrava, normalno jede, vesela, puna energije, sve je u najboljem redu osim tog problema. Bila bih vam zahvalna kada biste mi mogli pomoći vašim savjetom. Željka

O: Mokrenje u kući ili stanu za psa od osam mjeseci ne spada u ponašanje koje bi vlasnik morao tolerirati.

Budući da bi svaki pas u toj dobi trebao biti odgojen da zna što smije, a što ne, u ovakvim se slučajevima radi ili o bolesti ili o poremećaju u ponašanju.

O inkontinenciji u pasa pisala sam ovdje.

Dakle, kako bi se ustanovilo da se ne radi o zdravstvenom problemu nemogućnosti zadržavanja mokraće, trebalo bi napraviti neke od osnovnih pretraga u veterinarskoj ambulanti. Ukoliko se utvrdi da ne postoji zdravstveni problem, može se raditi o poremećaju ponašanja.

Neki psi uriniraju po stanu zbog neadekvatnog odgoja u mlađoj dobi, pa ih, na teži način, treba iznova učiti normama ponašanja koje su trebali usvojiti u ranijoj dobi.

Za razliku od njih, ima pasa koji su jako vezani za svoje vlasnike i bilo kakav oblik odvajanja doživljavaju vrlo emotivno, promjenom ponašanja (koji može sezati od lagane nervoze, do jačih oblika depresije), što može rezultirati i mokrenjem ''iz protesta''. U ovom slučaju, kuju treba postepeno navikavati na sve duže i duže periode izbivanja, kako joj odvajanje, npr. dok ste na radnom mjestu, ne bi predstavljalo preveliki stres.

Psi komuniciraju na različite načine: stavom tijela i ponašanjem, glasanjem, te mirisnim oznakama. U fecesu i izmetu pasa nalaze se tvari specifičnog mirisa (feromoni). Oni prenose podatke o pojedinoj životinji, kao što su npr. spolni status ženke ili autoritet mužjaka.

Psi su društvena bića tako da ljude prihvaćaju kao vlastiti čopor. U takvoj grupi postoji cijeli niz pravila ponašanja a svaka jedinka ima određenu poziciju. Na vrhu hijerarhijske ljestvice dominira tzv. alfa jedinka i ona je vođa čopora. Pozicije svakog od članova grupe redovito su podložne promjenama.

Iako je Vaša kuja davno naučila da se nužda ne obavlja u stanu, možda ju je nešto potaknulo da pošalje mirisnu poruku. U ovakvim slučajevima metoda ignoriranja pokazala se najučinkovitijom a ako ste u mogućnosti, posvetite joj više vremena, odnosno uključite je u zajedničke aktivnosti.

OZNAKE: