Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam činčilu godinu dana i nisam imao probleme sa njom do nedavno. U poslednje vreme je imala problema sa stolicom (proliv, zatvor), sad se to smirilo, ali gubi puno krzna, na njoj se to ne primeti mnogo (nema ogolelih mesta), ali oko kaveza ima puno dlaka. Primetim i da se mnogo češe i jednom sam čuo da je jako ciknula bez ikakvog razloga. Sem toga, ponaša se prirodno, nije snuždena, skakuće, nije osetljiva na stomak, itd. Molim vas savet. Unapred hvala, Alex

O: Krzno činčile je raskošno, mekano i vrlo gusto. Oko 60 dlaka raste iz jednog folikula.

Za održavanje zdravlja krzna potrebno je omogućiti kupke u pijesku i to par puta tjedno, a kada se linjaju i svaki dan po 15-30 min. Kupkom se odstranjuje višak masnoće i prljavština iz dlake. Pijesak se mora održavati čistim i paziti da nema izmeta u njemu, tako da nakon kupanja maknemo pijesak iz kaveza. Pretjerano kupanje može dovesti do konjuktivitisa, pogotovo u mladih činčila.

Također, stanje dlake ovisi o kvalitetnoj hranidbi, jer nedostatak, npr. esencijalnih masnih kiselina dovodi do promjena u krznu i uzrokuje suhoću dlake i linjanje. One su integralne komponente stanične membrane i esencijalne su za zdravlje, neoštećenu kožu i dlaku. Kada su preplašene, činčile se linjaju u krpicama dlaka. Mjestima bez dlake treba 6 do 8 tjedana da se ispune i nekoliko mjeseci da se izravnaju sa okolnim krznom.

Ovo je doba godine kada se životinje linjaju i pripremaju za novu zimsku dlaku, tako da vjerujem da je kod Vaše činčile o tome riječ, pogotovo što nema promjena na dlaci u vidu područja bez dlake ili sa promijenjenom kožom, te pošto je opće stanje u redu. Ono što Vi možete napraviti je da pomognete koži i dlaci u vidu vitaminsko mineralnih dodataka u vodu ili hranu.

Zdrava činčila ima tamnosmeđi tvrdi izmet, veličine oko 1cm. Svaka promjena izmeta znak je poremećaja u probavi (osim kod činčila pred okot, ženke tada imaju sitniji i tvrđi izmet).

Zbog loše higijene ili ustajale vode, plijesnivog sijena ili loše hrane, činčile mogu dobiti proljev. Ako se to dogodi, činčili treba dati svježu vodu, ukloniti svu hranu, osim dobro posušenog sijena, a umjesto peleta treba joj ponuditi zobene pahuljice.

Ako dođe do zatvora, a to se događa i zbog manjka kretanja, može pomoći lagana masaža trbuha i više tekućine (uz vodu, jogurt ili dječja voćna kašica bez šećera). Dobra je i jabuka, dvije-tri groždice ili komadić suhe smokve.

Sva dugotrajnija stanja poremećene probave treba liječiti veterinar.

Činčile ispuštaju cijelu paletu raznovrsnih zvukova: zvukovi za kontakt i komunikaciju u obliku zadovoljnog groktanja, kada im je dosadno i kada su usamljene kratki, zabrinuti zvuk, zvukovi kad parenja kojim mužjak poziva ženku i vuče stražnji kraj po podu te vrti repom, zvukove protesta i obrane, ljutnje u obliku glasnog zvuka te zvukove upozorenja koji zvuče poput lajanja.