Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li je normalno da činčili otpada krzno? Koji je način održavanja krzna?
Hvala, Martica

O: Činčile su porijeklom iz južnoameričkih Andi, što znači da vole niske temperature i takvim je temperaturama prilagođeno njihovo krzno. Činčili često otpadaju i dijelovi krzna ako ih se grubo hvata rukama ili ako držite zajedno dvije ili više činčila te se međusobno bore. Također nedostatak vitamina (naročito B-kompleksa) može dovesti do oštećenja krzna, što se češće javlja kod životinja koje su pod dodatnim stresom (npr. trudnoća).

Nadalje, neodržavanje krzna, nepravilna prehrana i nasljedna svojstva također mogu dovesti do otpadanja ili griženja krzna kod činčila.

Preporučujem Vam da u hranu ili vodu za činčile dodajete vitamine B-kompleksa koji je namijenjen svim kućnim ljubimcima (psi, mačke, glodavci, ptice...), a možete ga nabaviti u Pet centar dućanima.

Također je potrebno nabaviti vulkanski pijesak za činčile u kojem si one peru krzno, jer ukoliko svojoj činčili ne omogučite takvo kupanje, krzno će joj se zamastiti i sljepiti što može dovesti do kožnih oboljenja. Dovoljno je dva puta tjedno činčili u kavez staviti posudu s pijeskom na 15 - 30 minuta da činčila zadovolji svoje potrebe u kupanju i održavanju krzna. Posuda s pijeskom za kupanje se izvadi van kako se pijesk ne bi bespotrebno rasipao i kako činčile ne bi vršile nuždu u njega.