Martina Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Posjedujemo dvije male papigice "tigrice", jutros smo primjetili da je jedna tigrica krvava, da bi ju uzevši u ruke primjetio da je noga natekla i najvjerojatnije ju je slomila tijekom noći. Sad tigrica svako malo kljucka po toj nozi. Kako joj pomoći? Tomislav

O: Ptice koje se oporavljaju od prijeloma noge trebale bi imati omotane repove da im se zaštiti perje, trebale bi se držati na mekanim površinama koje se mijenjaju svaki dan. Dobro je i staviti nisku prečku u kavez koja omogućuje ptici da "objesi" ozlijeđenu nogu, ispod razine zdrave. Oteknuće možete smanjiti tako da ptičici stavite oblog od vate namočene u hladnoj vodi, par puta kroz dan. Bitno je da ptičica ima apetit i da joj je omogućen pristup hrani i vodi, u koju preporučam svakodnevno dodati vitaminsko-mineralni pripravak.

U slučaju neprirodne mobilnosti ili da primijetite da je u pitanju upala i infekcija najbolje bi bilo obratiti se ipak veterinaru kako bi on kompletnim pregledom ptice postavio točnu dijagnozu i čim prije započeo liječenje.

 

OZNAKE: