zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije 2 mj. kupila sam degua i neki dan sam primjetila da krvari iz one stvari. Sad ne znam je li to zato što je cura ili zbog nečeg drugog? Molim vas pomagajte. Ako nije problem, možete li mi odmah reći i kako da prepoznam kada je degu mužjak, a kada ženka. Hvala, Vanessa


O: U ženke degua spolni ciklus u prosjeku traje oko tri tjedna. Jedini znakovi koji upućuju kako i se moglo raditi o tjeranju je pojačana dnevna aktivnost te nabreknutost i vidljiva otvorenost vulve koja ostaje takva gotovo cijelo vrijeme tjeranja.

U ženki se uočava krvarenje iz vulve jedino ukoliko se radi o pojavi pobačaja, a s obzirom kako je u njih jedan otvor mokraćnice i spolnog sustava kod pojave krvi iz urogenitalnog otvora u obzir treba uzeti i bolesti mokraćnog sustava, ali i pigmente iz hrane koji mogu dovesti do promjene boje mokraće. Pigmenti iz hrane najčešće potječu od biljnog pigmenta a nemaju utjecaja na zdravlje degua.

Savjetujem Vam da odvedete degua na pregled ili barem u špricu sakupite malo urina kako bi veterinar pogledao mokraću pod mikroskopom i s trakicom te razlučio radi li se o krvi u mokraći ili je u pitanju samo pigment. Nalaz krvi u mokraći zahtijevat će daljnje pretrage kod degua, a što se tiče pigmenta iz hrane, obično se povlači neuobičajeno obojenje kroz nekoliko dana.

Što se tiče spola u degua, mužjaci i ženke se prema vanjskom izgledu ne razlikuju osobito pa se tako gledanjem izvana ne može odrediti spol. U određivanju spola u degua treba promatrati anogenitalnu regiju. To se može činiti okretanjem degua na leđa ili pak laganim odizanjem repa i pogledom odostraga. Anogenitalna regija je ustvari malen dio ispod repa neobrastao dlakom gdje se uočavaju dva obilježja: jedan predstavlja anus, a u obliku je kružne nakupine kože smješteno blizu repa, dok je drugi šiljasti izdanak kože smješten dalje od anusa, a predstavlja urogenitalni otvor. Ovaj šiljasti izdanak kože ne predstavlja penis i prisutan je u oba spola. Najindikativnija je razdaljina između ova dva otvora gdje se u mužjaka uočava veća razdaljina dok su u ženki otvori gotovo spojeni. Svakako se za pomoć pri prepoznavanju spola možete s ljubimcem obratiti i veterinarima Pet centra.