Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, molim Vas savjet vezano za našeg kućnog ljubimca,  10-ak mjeseci starog mačka. Udomili smo ga s "ulice" kada je imao 1,5 mjesec. Sve smo učinili što je bilo potrebno kod veterinara i od tada je naš ljubimac, koji je većinom u kući. Vikendom odlazimo u prirodu (Zagoru) gdje se istrči i izigra. Problem zbog kojeg Vam se obraćam je: jede većinom suhu hranu WHISKAS, FRISKIES, pa čak i konzerve tog tipa, svaki dan po malo kiselog vrhnja, kiselog mljieka ili razvodnjeno mlijeko. Međutim u zadnja 2-3 dana nevoljko jede tu suhu hranu, mijauče a iznenađenje je uslijedilo kada sam pogledala u kakicu i vidjela ostatke krvave sluzi, koje i nije bilo puno, ali ju je bilo na završetku stolice. 

Nije baš neraspoložen ali stalno traži jesti i sve osim kiselog mlijeka i razvodnjenog mlijeka nevoljko jede. Molim da mi ukažete na mogući problem, kako bih ga odvela u ambulantu ako je potrebno.
Pozdrav iz Splita, Lovorka

O: Pod proljevom podrazumjevamo učestalu defekaciju, praćenu povećanim volumenom i vlažnošću fecesa. Najčešće je znak bolesti probavnog sustava, debelog i tankog crijeva, ali i drugih organa kao što su jetra, gušterača, bubrezi. Pojavljuje se i kao posljedica nekih metaboličkih potemećaja, te kao posljedica neadekvatne prehrane, trovanja, parazita, bakterijskih i virusnih infekcija.

Postoji nekoliko vrsta proljeva i to:

- Osmotski proljev koji nastaje kod zaostajanja večih količina neprobavljenih tvari iz hrane koje zadržavaju vodu.
- Sekrotorni proljev nastaje kao posljedica podražaja na tanko crijevo, zbog čega se pojačano luči voda i elektroliti u lumen crijeva. Kod ovg oblika smanjena je apsorpcija hranjivih tvari iz crijeva. Sluznicu crijeva oštećuju bakterijski toksini, virusi ili paraziti.
- Proljev koji se javlja zbog povečane propusnosti stjenke crijeva, uslijed ulcusa ili tumoroznih tvorbi.
- Proljev uzrokovan poremećenom pokretljivosti crijeva, uslijed ubrzane ili usporene peristaltike.

Prema trajanju, proljev može biti akutnog ili kroničnog toka. Proljev također može biti i posljedica trovanja, a primjese krvi mogu biti i jedan od simptoma koji mogu ukazivati - osim na upalu - i na trovanje dikumarolom. Kod zaraznih i parazitarnih bolesti također se pojavljuje proljev kao jedan od mogućih simptoma.

Etiologija proljeva složen je pojam, te je vrlo teško iz ovih podataka zaključiti što je uzrok proljeva kod Vaše mačke. Svakako Vam preporučujem da svojeg mačka odvedete kod veterinara, kako bi se utvrdio uzrok i kako bi se što prije započelo s liječenjem.

Savjetujem Vam da razmislite o promjeni hrane, pa Vam svakako sada preporučujem jednu od medicinskih programa za probavne smetnje:
- Hills i/d hrana u granuliranom i konzerviranom obliku
- Eukanuba Intestinal Formula u granuliranom i konzerviranom obliku
- Royal Canin Intestinal u granuliranom obliku i u mokrom obliku.

Mački možete ponuditi i raskuhanu rižinu sluz s bijelim pilećim mesom. Svakako izbjegavajte davati mački mlijeko, pa i razrijeđeno, zbog nemogučnosti mačjeg organizma da probavi laktozu iz mlijeka, te i konzumiranje mlijeka može rezultirati proljevom. Mliječne prerađevine dolaze u obzir, ali tek nakon smirivanja trenutnoga stanja. Svakako je potrebno svaka tri do četiri mjeseca mačku očistiti od crijevnih nametnika.

Nadam se da sam Vam pomogla i da će Vaša maca oporaviti što prije.

OZNAKE: