Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam američkog staforda starog 5 godina, pojavila se krv u mokraći i dali smo mu antibiotike za upalu mjehura. Prvo 5 dana i nije prošlo zatim smo ponovili terapiju na 15 dana i opet nije prošlo. Krvna slika, nalaz urina te ultrazvuk nisu ništa pokazali dakle sve je u redu, ali on dalje krvari. Pas normalno jede, trči, mokri, nema nikakvih bolova. To traje od siječnja i uvjerila sam se da uvijek pri gonjenju ženskih pasa to se krvarenje javlja i traje onoliko koliko se one gone, dakle on reagira kao i ženske tj. kapljicama krvi, jer on nije da samo mokri nego mu kaplje krv kad se digne, kad se strese. Pitala sam više veterinara, nitko nije nikada čuo za to ali kažu da je moguće da on od uzbuđenja reagira na taj način.

Postoji li nekakav lijek za to, osim naravno kastracije i dali je od Vaših veterinara netko upoznat s time?
Hvala, Ale

O: O uzrocima krvavog mokrenja u pasa pisala sam ovdje.

Kada je kod muškog psa vidljiva krv u mokraći ili na vrhu penisa, ka dijagnostici se kreće određenim slijedom. Najprije se radi analiza urina i kultura urina koja nam govori da li je to posljedica upale mokraćnog sustava. Ako je nalaz negativan, obično se radi RTG-snimka kako bi se isključila mogućnost mokraćnih kamenaca te procijenilo stanje prostate. Ako je nalaz normalan, slijedi ultrazvučna pretraga bubrega, mokraćnog mjehura i prostate na znakove cista ili tumora. Povremeno se, ako su svi nalazi normalni, poduzima mjerenje krvnog tlaka i sposobnost koagulacije krvi u potrazi za neuobičajenim uzrocima krvarenja iz mokraćnog sustava u nekastriranih mužjaka.

Na žalost, praktičnih iskustava sa ovakvim problemom nemamo.

Osim mehaničke ozljede (u skupinu uzroka mehaničkog ozljeđivanja može se ubrojiti i uzbuđenje) najvjerojarniji uzrok može biti u prostati. Naime, to je žlijezda koja je smještena odmah iza mokraćnog mjehura u muških pasa a česti je uzrok krvarenja mokraćnog sustava u nekastriranih mužjaka. Sa starenjem psa ova žlijezda povećava svoj volumen a često se razvije cista ili tumor koji mogu krvariti. Obično je kastracija jedino učinkovito rješenje ovog problema jer se uklanjanjem spolnih žlijezda uklanja i izvor testosterona čijim spuštanjem razine u krvi dolazi do smanjenja veličine navedene žlijezde. Testosteron je muški spolni hormon koji najviše dolazi do izražaja u sezoni parenja - hormon je koji potiče libido u mužjaka i odgovoran je za normalno reproduktivno ponašanje u pasa.

Općenito, sekrecija hormona u organizmu nije stalna. Fiziološki ili neurološki stimulansi potiču ili pak inhibiraju sekreciju hormona. Fiziološki stimulansi koji mogu uzrokovati sekreciju hormona uzrokuju i promjene u koncentraciji ostalih hormona u tijelu te stoga i promjenu fizioloških parametara poput krvnog tlaka i koncentracije glukoze u krvi. Također, utjecaj na reproduktivno ponašanje u pasa imaju i feromoni a oni su pak kemijske tvari koje mijenjaju ponašanja ili fiziologiju druge životinje kroz olfaktorna osjetila. Pretpostavlja se, makar nije znanstveno dokazano, da feromoni uzrokuju hormonalne promjene povezane sa reprodukcijom u životinja. Slijedom toga, kuja koja se tjera feromonima šalje informaciju mužjaku koji tim poticajem počinje proizvoditi više spolnog hormona - testosterona.

Ukoliko već niste, možete se za kompletne pretrage obratiti na Kliniku za unutrašnje bolesti Veterinarskog fakulteta.

OZNAKE: