Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim vas za savjet, naš veterinar nas uvjerava da nam više ne može pomoći. Ženka hrčka, stara godinu i deset mjeseci, počela je krvariti prije tjedan dana. Primila je petodnevnu dozu antibiotik, iako je loše izgledala, kao da je na kraju snaga, jedva je hodala, dezorijentirano i padala je s nogu. Odbijala je hranu i jako se tresla, čak i u snu. No nismo posustajali. Nudili smo joj hranu koju smo sami smiksli (jabuke, kruške, brokulu i kaul) i davali joj to direktno u usta. Počela je jesti i živnula je. Kupili smo i vitamine koje smo ukapali u vodu i činilo se da se oporavila. Sama jede i hoda normalno i više se ne trese, no danas smo primjetili ponovo krvarenje u mokraći i to obilnije. Što da radimo? Hvala unaprijed, Iva

O: Hematurija je pojam koji označava prisutnost krvi u mokraći. Makrohematurija je prisutnost krvi u mokraći koje je vidljivo golim okom, dok je mikrohematurija (eritrociturija) prisutnost eritrocita u mokraći i to nije moguće vidjeti golim okom.

Krvarenje u urinu može biti porijeklom iz spolnog organa ili mokraćnog otvora životinje, te najčešće ukazuje na bolesti mokraćnog sustava ili reproduktivnog sustava. Bolesti donjeg dijela mokraćnog sustava mogu biti: upala mjehura, upala uretre, mokraćni kamenci, strana tijela i drugo. Krv u mokraći može biti i kao posljedica bubrežnih bolesti. To mogu biti bolesti glomerula (mikroskopski segmenti bubrega u kojima se filtrira krv), kao što je slučaj kod akutnog, perzistentnog ili kroničnog glomerulonefritisa, fokalnog glomerulonefritisa i ostalih bolesti koji napadaju strukturu i integritet glomerula. Krvarenja iz bubrega ne moraju biti glomerularnog porijekla. To je npr. slučaj kod policisticne bolesti bubrega, kamenaca, pijelonefritisa, TBC bubrega, traume, karcinoma bubrega itd.

Kod ženki hrčaka se povremeno može javiti vaginalno krvarenje koje ne traje duže od 2 dana i tada nije potrebno potražiti pomoć veterinara, osim u slučaju kada je narušeno opće stanje životinje (gubitak apetita, povišena temperatura, nevoljkost, apatija...) te kada krvarenje traje duže.

Savjetovala bih Vam da pokušate u sterilnu posudicu "uloviti" malo urina od hrčkice te ga odnijeti veterinaru kako bi pokušao vidjeti koji dio mokraćnog sustava je zahvaćen. Također, možete kod drugog veterinara potražiti drugo mišljenje.