Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa, ženku bradatog kolija staru 3,5 god. Prije mjesec dana puknula joj je analna žlijezda, neko vrijeme je pri vršenju nužde bilo tragova krvi, ali uz injekcije k-vit. i antibiotika prošlo je. Sada se ponovo pojavljuje u malim tragovima, poput sluzavih žilica oblaže izmet, ali ne svaki puta. Naš veterinar kaže da je to od ožiljka koji je nastao kad je analna žlijezda pukla. Zanima me Vaše mišljenje.
Hvala, Sandra

O: Analne vrećice su parna uvrnuća kože smještena između unutarnjeg i vanjskog analnog sfinktera.

Oba su povezana sa površinom preko kanalića koji se otvara na prijelazu sluznice u kožu anusa. Većina svake pojedine vrećice prošarana je velikim masnim žljezdama, a dno svake vrećice ispunjeno je brojnim apokrinim žljezdama. Ukupan sekret ovih žljezda je smeđkasta, uljna tekućina sa karakterističnim neugodnim mirisom. Miris odnosno izlučevina vjerojatno imaju funkciju u socijalnom prepoznavanju i hijerhiji između pasa. Normalno, defekacija izaziva pritisak na analne vrećice i pražnjenje određene količine sekreta. No, promjena sastava, prekomjerna količina sekreta, promjena mišićnog tonusa ili fekalne forme može izazvati prepunjenje vrećica, začepljujući tako kanaliće, što tada dovodi do fermentacije sadržaja, upale i infekcije pa i samog puknuća vrećice.

Lokalizirano crvenilo, natečenje, bol i posljedična ruptura sa cijeđenjem sekreta akutno inficirane vrećice, mogu se javiti na 1-2 cm lateralno od anusa. Ako se javi apsces, on je obično jednostran i traje oko 7-10 dana. Začepljenje i kronične upale traju dugo (nekoliko mjeseci), s mnogobrojnim izmjenama mirnog i upalnog stanja.

Abnormalnosti analnih vrećica izazivaju svrbež, bol i nelagodu kod životinje pa su glavni simptomi promjena na analnim vrećicama struganje anusa, tzv."sanjaknje", lizanje, grizenje, te posljedično i akutni vlažni dermatitis od samoozljeđivanja okolnog područja.

Sluz u stolici najčešće je klinički simptom poremećaja probavnog sustava i to debelog crijeva, te je moguće da se pojavljuje zbog puknuća analne vrećice. U svakom slučaju savjetujem Vam da pratite daljni tijek nastalog stanja i u slučaju pogoršanja svakako se obratite te slijedite upute Vašeg veterinara.

Inače, začepljenja analnih vrećica u pasa imaju tendenciju rekurencije. Analne vrećice u tim slučajevima trebale bi se nježno, ali detaljnjo ispražnjavati. Ako se začepljenje učestalo ponavlja, treba izvršiti ispiranje. Kronično upaljene vrećice treba tretirati kao bilo koju drugu upalu - ispiranjem antibiotskom otopinom, koje ne treba biti kirurški izvedeno. Ako se kronične upale ponavljaju, preporučljivo je kirurško odstanjivanje analnih vrećica.

Kako uz mekanu stolicu, postoji još niz drugih faktora koji potpomažu nastanku ovakvog stanja, savjetujem Vam da obratite pozornost i na prehranu Vašeg ljubimca.

U ljekarnama Pet centra imamo u ponudi medicinsku hranu za pse sklone alergijama i problemima s analnim vrećicama i to:

- Royal Canin Hypoallergenic u suhom obliku i Sensitivity Control u suhom i mokrom obliku
- Hill's d/d u suhom i mokrom obliku, Hill's z/d low alergen i Hill's z/d ultra u suhom obliku.
- Eukanuba Dermatosis FP Formula u suhom i mokrom obliku.

OZNAKE: