Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku westija, stara je 4 godine i primjetila sam da joj krulji u želucu. 28.8.2009. je rodila štence carskim rezom. Sve je bilo u redu do sada, kada sam primjetila da joj krulji u želucu, kao da je gladna. To jutro je sve pojela, čak dvije zdjelice od moguće jedne. Inače, štenci su zdravi, dobro jedu, zaigrani su. Unaprijed hvala, Lilly

O: Takvu mišićnu aktivnost nazivamo peristaltika. Peristaltički valovi su rezultat ritmičnih fluktuacija električnog potencijala u glatkim mišićnim stanicama. Te fluktuacije nazivamo bazičnim električnim ritmom (BER), a on je rezultat inherentne

aktivnosti crijevnog živčanog sustava. BER uzrokuje rimične kontrakcije želuca i crijeva, frekvencije 3 do 12 puta u minuti. Na sličan način, samo brže, kontrahira se srčani mišić. Vegetativni živčani sustav (parasimpatikus koji ubrzava i simpatikus koji usporava prolaz hrane) i hormoni (primjerice motilin) mogu utjecati na BER.

U prisutstvu hrane peristaltička aktivnost se povećava, ali ona također raste i nakon što su želudac i crijeva prazni oko dva sata. Naime, u stijenci želuca postoje osjetni receptori koji reagiraju na odsustvo hrane te izazivaju refleksno generiranje valova električne aktivnosti, (nazvanih migrirajući mioelektrični kompleks, MMCs) u crijevnom živčanom sustavu. MMCs putuju kroz želudac i crijeva te izazivaju tzv. kontrakcije zbog gladi, koje mi čujemo kao kruljenje. Kontrakcije njima izazvane čiste želudac i crijeva od ostataka hrane, bakterija i mukoze (zaštitnog sloja koji luče stanice želučane i crijevne stijenke) te ujedno sprječavaju akumuliranje. Kontrakcije obično traju 10 do 20 min, a ponavljaju se ciklički, svakih sat-dva, sve dok životinja nešto ne pojede. Nakon obroka, MMCs e smanjuje pa slabe i kontrakcije za koje je on odgovoran.

O kruljenju u želucu kod pasa pisale su i moje kolegice mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje i Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Niste mi naveli kakva je stolica Vaše ljubimice, koliko puta na dan ju hranite te, da li ste ju čistili od parazita te da li joj je i inače dobar apetit. U svakom slučaju, zbog mogućnosti da se radi o bakterijama u probavi ili o crijevnim parazitima, preporučujem  Vam da ljubimicu očistite od crijevnih parazita (ukoliko to već niste učinili) ili da napravite koprološku pretragu kako biste bili sigurni.

OZNAKE: