Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka od 6 mj. koji bi jako rado jeo kruh pa me zanima da li mu mogu dati malo kruha i da li mu može nešto biti? Da li je normalno da mačak reži kad mu želimo uzeti nešto iz ustiju, već su nas počeli zezati da imamo psa, a ne mačka, reži, njuška po podu kao pas i grize. Ima faze mazljivosti i onda kao da poludi - počne gristi i grepsti, kako ga odučiti toga? Unaprijed hvala, Vedrana

O: U piramidi prehrane mačaka osnovicu čini meso, odnosno bjelančevine životinjskog porijekla. Uz ovu osnovnu hranu, mačke rado jedu različito povrće, voće i termički obrađene žitarice.

Probavni trakt mačaka je vrlo kratak i ne može probaviti složenu strukturu biljnih ugljikohidrata. Međutim, rado će pojesti kuhani kukuruz ili kruh. Pekarske proizvode od dizanih tijesta mačke ne probavljaju lako pa ih  Vašem ljubimcu ponudite u malim količinama. Svakako izbjegavajte svježi, topli kruh i peciva već neka to bude kruh pečen prethodnog dana i prosušen.

Mačak star 6 mjeseci postaje spolno zreo, a na njegovo ponašanje utječu spolni hormoni. Iako mlad, mužjak se nastoji nametnuti kao dominantan u Vašoj obitelji, što iskazuje nepokornošću. Grubo iskazivanje privrženosti je također još jedan od znakova odrastanja.

Mačku morate jasno dati do znanja da Vas ne smije grepsti i gristi jer, iako je kućna maca, mikroflora u njegovim ustima, kao i ona ispod kandži, predstavlja realnu mogućnost ozbiljnih infekcija. Stoga ga jednostavno prekinite u takvoj igri, ponudite mu zanimljivu igračku, kao što je npr. pernata loptica na štapu, pa će mačak u ovakvoj interaktivnoj igri uživati i u Vašem prisustvu.

Što se tiče režanja, poštujte njegovo pravo da na miru jede. Ukoliko se režanje javi kao znak protesta i u drugim slučajevima, morate se nametnuti kao "vođa" i provesti svoj naum do kraja. Dakle, sve što ste odredili kao pravila prihvatljivog ponašanja Vaš mačak mora poštovati. U pravilu je dovoljno podignuti glas i negodovati, koristite uvijek iste riječi ( npr."ne!" ili "fuj!"), tako da će već sama naredba s vremenom biti dovoljna da Vas mačak posluša.

OZNAKE: