Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Mom psu, mješancu starom 10 mjeseci, ponekad ujutro znaju biti "krmeljave" oči. Dosta blijedo - žućkaste sluzi?! Što je to i kako se liječi? I drugo pitanje: kakva bi zapravo trebala biti zdrava pseća njuškica? Vlažna, mokra, suha?! I čega promjena vlažnosti njuškice može biti simptom? Hvala,
Ivana

O: Oči psa su jako osjetljiv organ i zahtjevaju stalnu njegu. Kao posljedica tisućgodišnje selekcije i formiranja raznih pasmina pasa, oči kod pasa jako se razlikuju s obzirom na tip psa.

Na primjer, psi s kratkom širom glavom (brahiocefalični psi) kao pekinezeri ili mopsovi, imaju oči položene naprijed i više prominiraju iz očnih duplji, dok su oči kod pasa tipa pinčeva ili setera više uvučene. Kod prvog tipa pasa zbog građe oka (velike i okrugle) i njihovog položaja (više prominiraju iz očnih duplji), oči su više izložene vanjskim utjecajima i puno češće dolazi do pojave iscjetka iz oka.

Svaki iscjedak iz oka trebao bi biti dovoljan razlog da svog psa odvedete na pregled kod vašeg veterinara.

Velika je vjerojatnost da se radi o konjuktivitisu koji se javlja dosta često kod kućnih ljubimaca. Uzroci mogu biti različiti: bakterijske i virusne infekcije, alergija, razne mehaničke iritacije iz okoline...

Obostrani konjuktivitis čest je simptom mnogih virusnih bolesti, a gnojni iscjedak upućuje na bakterijsku komponentu. Osim iscjetka potrebno je obratiti pažnju na zacrvenjenost oka, otečenost konjuktiva, žmirkanje ili držanje oka zatvorenim, povremeno češanje šapom ili o neki tvrdi predmet. Budući da konjuktivitis može biti lokalno oboljenje ali i samo jedan od simptoma neke opće infekcije, u svakom slučaju odvedite svog psa na pregled kod veterinara.

U Pet centar trgovinama možete naći preparate za higijenu i njegu oka, kao i lijekove za terapiju koju će vam odrediti vaš veterinar nakon oftalmološkog pregleda.

Što se tiče vlažnosti njuškice kod psa, smatra se fiziološki normalnim da je njuška blago vlažna. Ipak, suha njuška može biti posljedica isušenog zraka u stanu zbog centralnog grijanja i ne mora biti simptom neke bolesti.

OZNAKE: