Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zamorčića nekih mjesec dana i u zadnje vrijeme mu se po ušima i po tijelu vide krastice od češkanja. Zanima me što bi to moglo biti? Redovito se svaki dan čisti njegova kuća i stavlja mu se nova voda i hrana. Puno hvala, Valentina

O: Uzročnici kožnih oboljenja su najčešće gljivice, bakterije i ektoparaziti. Gljivične se infekcije najčešće javljaju kod općeg pada imuniteta. Najčešći simptomi kožnih oboljenja su općenito: oštećenje dlake, lezije kože usljed češanja i grizenja, iritacija kože, kraste na koži, eritem i sl. Također je moguće da se radi i o hormonalnom poremećaju.

Infekcije kože nastaju na mjestima gdje je zatajila obrana kože. Obrana kože se sastoji od dlake, pigmenta, stratum corneuma, masne kiseline, komplementa, imunoglobulina, mikroflore. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su traume, prljavština, prevelika vlaga, neodržavana dlaka, paraziti.

Gljivice (fungi) su mikroskopski sitni mikroorganizmi koji ne posjeduju klorofil i stoga su u nemogućnosti da putem fotosinteze proizvedu kisik i hranjivi materijal iz ugljičnog dioksida i vode. Žive kao saprofiti ili parazitirajući na drugim organizmima. Nalaze se i u normalnim uvjetima na koži, a do njihovog razmnožavanja i pojave simptoma dolazi uslijed pada imuniteta, kako životinjskog tako i ljudskog organizma. Kod životinja se mogu javiti na bilo kojem dijelu tijela kao i kod ljudi, a u zamoraca su najčešće zahvaćena područja oko nosa i usta te leđa. Ako se zanemari infekcija, uzročnik prodire u dublje dijelove kože te nastaje upalni infiltrat pokriven gnojnim mjehurićima. U ovu grupu spada i Trichophiton te epidermatofiti.

Ektoparaziti su paraziti koji žive na koži ili u epidermalnom sloju kože, a hrane se njenim derivatima, detritusom ili sisanjem krvlju domaćina. Najčešći ektoparaziti koji parazitiraju na koži zamorčića su šugarci i buhe.

Infestacije šugarcima najčešće se prenose direktnim kontaktom s oboljelom životinjom ili indirektno predmetima. Vrlo je kontagiozna parazitoza (lako prenosiva), a njenom nastanku pogoduje i loš imunološki status životinje, te loši zoohigijenski uvjeti. Kožne erupcije izazvane larvama ovih parazita mogu poprimiti takve razmjere da alopecije (bezdlačna područja) se generaliziraju i zahvate čitavu površinu kože.

Ektoparaziti uzrokuju velike štete domaćinu, ugrožavaju zdravlje domaćina, a njihovo štetno djelovanje može biti direktno ili indirektno. Ektoparaziti ne samo da su uzročnici različitih oboljenja, već mogu biti i prijenosnici uzročnika zaraznih bolesti. Ektoparaziti mogu dovesti i do različitih organskih oboljenja, kao što su anemija koja je posljedica sisanja krvi. Nadalje, boraveći na životinji stalno je uznemiruju, te dovode do poremećaja normalnih funkcija kože, a lezije koje nastaju predstavljaju idealno mjesto za ulaz bakterija, te nastanak sekundarnih bakterijskih infekcija. Sekundarne bakterijske infekcije još će više oslabiti organizam, te ga tako učiniti podložnijim drugim oboljenjima.

Češkanje po tijelu i posljedično nastajanje krastica ukazuje da je kod Vašeg zamorčića izražen svrab kao najčešći simptom nekog dermatološkog problema. Na žalost, sam podatak da životinju svrbi nije dostatan za postavljanje dijagnoze.

Detaljna anamneza, klinički pregled, po potrebi i dodatne laboratorijske pretrage vodit će veterinara ka točnoj sumnji na uzrok problemu, te tako i dijagnozi.